Білоруський католицький єпископ Олександр Яшевський закликав владу звільнити ув’язнених, серед яких — двоє священників.

Про це повідомляє Credo.

Єпископ Олександр Яшевський

У своїй заяві єпископ-помічник Мінсько-Могилевської архідієцезії Яшевський висловив стурбованість із приводу затримання 9 серпня під час мирних акцій протесту двох католицьких священників зі Згромадження отців Пресвятого Серця Ісуса. Отець Едуард Сінкевич отримав 10 діб арешту, а отець Олександр Федотов — 8 діб. Священників тримали в ізоляторі тимчасового затримання, там же на місці їх і судили, увімкнувши “судовий конвеєр” через велику кількість схоплених. До 16 серпня їх тримали під вартою.

“Католицька Церква рішуче засуджує і завжди засуджуватиме затримання священників та духовних осіб усіх конфесій, які під час мирних акцій мають право як пастирі бути зі своїм народом, що шукає правди”, — написав у заяві ієрарх.

Затриманий отець Олександр Федотов

Він нагадав, що “священники як Христові учні, взяті з людей і для людей поставлені”, мають не тільки право, а й обов’язок бути зі своїм народом аж до кінця.

“Закликаємо представників влади та силових відомств із повагою ставитися до позиції духовенства та їхньої пастви, які згідно зі своєю совістю і в ім’я свободи народу мирно її висловлюють та обстоюють”, — написав єпископ Олександр Яшевський.

Також відомо, що голова Конференції католицького єпископату Білорусі, архієпископ Тадеуш Кондрусевич звернувся до міністра внутрішніх справ Республіки Білорусь Юрія Караєва з закликом звільнити людей, затриманих на протестних акціях.

Митрополит також попросив про дозвіл для священників відвідувати затриманих осіб, щоб надавати їм необхідну допомогу, зокрема духовну. Крім того, він попросив міністра про особистий прийом, щоб обговорити нинішню тяжку ситуацію та запобігти можливим актам насильства.

Comments are closed.