Під час відновлення зруйнованого фермерського будинку 18 століття у Тас-Силі, археологічному комплексі на південному сході Мальти, були виявлені останки набагато більш давнього римського храму.

Про це повідомляє НВ з посиланням на Times of Malta.

Цегла фермерського будинку була покладена просто на добре збережений римський фундамент, наголосили археологи.

“Нам вдалося знайти кутову стіну з підлогою opus signinum, яка становила частину храму”, — сказала Максін Анастазі з Мальтійського університету.

Opus Signinum є композитним давньоримським будівельним матеріалом, в якому поєднуються бита кераміка і подрібнене вапно. Він твердне і перетворюється на міцний матеріал для підлоги.

У римської будівлі, ймовірно, був великий перистиль з колонадою.

“Грунтуючись на знайдених тут траншеях, які дають нам уявлення про фундамент і рівні підлоги храму, ми можемо уявити собі великий перистиль з колонами і великим фасадом”, — зазначили археологи.

На жаль, додає Анастазі, використання цього місця протягом тисяч років призвело до зникнення каменів, які становили основу архітектури храму. Ці камені, ймовірно, повторно використовувалися всюди і все ще є частиною навколишніх будинків і сільськогосподарських будівель в цьому районі.

“Мальта густо населена, тут багато будівель з багатою історією. Старі будинки, як правило, не виживають, тому виявлення недоторканних фундаментів, які ми маємо тут, дійсно є дуже важливою знахідкою”, — наголосила Максін Анастазі.

Вивчення цього місця також дозволило розкрити історію фермерського будинку, побудованого, імовірно, в кінці 1700-х років. За старими картками власності вчені змогли вивчити всі оригінальні кімнати і всю структуру, зробивши висновок, що будинок був побудований на одному кутку оригінального храму.

Comments are closed.