Президент Сербії Александар Вучич заявив, що храм Святого Сави в Белграді стане новою Святою Софією для православних християн, яку раніше турецька влада перетворила на мечеть.

Белградський храм оздоблюється за російські кошти художниками під керівництвом російського іконописця і скульптора Ніколая Мухіна. На його освячення повинен приїхати президент Росії Володимир Путін, повідомляє Газета.ru з посиланням на “РИА Новости”.

“Тепер храм Святого Сави стане новою Айя-Софією, тому що у нас більше немає Айя-Софії. Він стане ним для сербів, росіян, всіх православних”, – заявив Вучич.

Храм мають відкрити до кінця жовтня 2020 року.

Цей собор присвячений засновнику Сербської Православної Церкви святому архієпископу Сербському Саві. Він був закладений 1894 року на місці спалення турецькою владою мощей святого 1594 року.

Активні роботи зі спорудження собору почалися 1985 року. Автором сучасного проєкту у сербсько-візантійському стилі є знаменитий сербський і югославський архітектор Александар Дероко. 2004 року фахівці взялися до роботи над внутрішнім оздобленням храму.

Нагадаємо, що президент Чорногорії Джуканович звинуватив Сербську Православну Церкву у підтримці ідеї Великої Сербії, тобто сепаратизмі.

Сербський сепаратизм у Чорногорії підтримує Російська Церква, а також очільник РПЦвУ Онуфрій.

Своєю чергою президент Сербії Вучич бажає захищати сербів у Чорногорії, що дуже нагадує улюблений російський сценарій у розв’язаних Росією конфліктах, зокрема, і в Україні.

Comments are closed.