У замку Оксбург Холл у Норфолку англійські археологи знайшли стародавні літургійні тексти й ноти, сховані, найімовірніше, за правління Єлизавети І, коли католицькі обряди в Англії потрапили під заборону.

Про це повідомляє Credo.

Відкриття зробив англійський археолог Метт Чемпіон під час реноваційних робіт в Оксбург Холлі. Цей замок збудували за розпорядженням сера Едмунда Бедінґфелла, який отримав землю у спадок 1476 року.

Коли реставратори підняли дерев’яні дошки підлоги, знайшли насамперед тканину єлизаветинської епохи, а також тексти католицької літургії, які напевно сховав туди володар замку, коли Єлизавета І видала 1558 року закон про заборону католицьких обрядів.

Відкриття, новина про яке розійшлася в медіях, було також підтверджене у National Trust — британському урядовому органі, що відповідає за охорону пам’яток старовини. Першим предметом, на який упав погляд реставраторів, був фрагмент непошкодженого рукопису з золоченими полями.

Один із фахівців із середньовічних рукописів при університетській бібліотеці в Кембріджі розпізнав у ньому фрагмент 139 псалму. Найімовірніше, це був аркуш із невеликого молитовника для відправи молебнів, яку могли використовувати для таємних, з огляду на заборону, католицьких обрядів, перш ніж їх остаточно сховали.

Серед сотень предметів і артефактів, окрім єлизаветинських тканин та іспанської повісті XVIст., знайдено також фрагменти музичних рукописів, що може виявитися надзвичайно цікавим, оскільки переважна частина партитур, призначених для католицької літургії, була безповоротно знищена. Колись — видатний громадянин, сер Бедінґфелл зазнав остракізму й був виключений із суспільства за відмову підписати так званий Акт про єдність (Queen’s Act of Uniformity, 1558), яким запроваджувалася заборона католицизму в Англії. Він і наступні покоління його сім’ї потай практикували католицькі обряди, переховуючи книжки у спеціальній priest hole — “дірці священника”, вибудуваній у замку. Спадкоємці Едмунда Бедінґфелла донині живуть в Оксбург Холлі.

Comments are closed.