Ті, хто пише правду про Російську Православну Церкву, можуть бути відлучені терміном до трьох років.

Про це повідомляє Духовний фронт України.

Фото: Сайт В. Кулезміна

25 серпня на Синоді РПЦ ухвалено рішення про заборону в служінні священників, монахів чи інших священнослужителів за розголошення інформації ЗМІ без благословіння патріарха Кирила (Гундяєва).

“Визначити, що розголошення без благословення патріарха Московського і всієї Русі або єпархіального архієрея кліриком або ченцем, що несе послух у загальноцерковній або єпархіальній структурі, третім особам, включаючи представників засобів масової інформації, канонічних чи церковно-адміністративних відомостей тягне за собою: для клірика: заборона в служінні на термін до 1 року (при повторному скоєнні того ж діяння – до 3 років); для ченця: відлучення від причастя Святих Христових Таїн на термін до 1 року (при повторному скоєнні того ж діяння – до 3 років)”, – йдеться в постанові Синоду.

Ця дивна постанова вже встигла стати посміховиськом у церковних колах і викликала порівняння із радянською епохою, коли потрібно було тримати язика за зубами, адже за зайве слово можна було потрапити за ґрати. Тепер клірикам доведеться вибирати між ризиком опинитися в забороні й розголошенням правди про життя найбільш “чесної і відкритої організації, що займається спасінням душ”.

Богослов Андрій Кураєв іронічно написав про це так: “Мовчати, панове офіцери!”. Він також був здивований, що в РПЦ для виправдання такого рішення послались на 39 апостольське правило.

Comments are closed.