Святий Престол готовий підтримати зусилля ООН, спрямовані на набуття чинності Трактату про повну заборону ядерних випробувань.

Про це повідомляє VaticanNews.

Використання атомної енергії для воєнних завдань є злочином, а продовження випробувань є постійною загрозою для миру. На цьому наголосив монсеньйор Фредерік Гансен, уповноважений Місії Постійного Спостерігача Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку, виступаючи 26 серпня під час віртуальної зустрічі, організованої в контексті Міжнародного дня проти ядерних випробувань, що відзначається 29 серпня.

Доповідач зазначив, що після першого випробування ядерної зброї в США в світі виконано понад 2000 таких тестів, сім з яких – у цьому столітті. Це “завдало шкоди довкіллю та вплинуло на здоров’я людей”, що перебували поблизу місць їх проведення, або ж у напрямку вітру, який розносить радіоактивний пил. Ватиканський дипломат висловив сподівання, що проведене три роки тому таке випробування було останнім.

І тому, за його словами, важливо, аби підготовча комісія Трактату про повну заборону ядерних випробувань співпрацювала із вісьмома країнами, ратифікації з боку яких не вистачає, аби він набув чинності.

Гансен закликав ніколи не випробовувати ядерну зброю й прямувати до мети – світу без ядерної зброї – мети, яка стала ще невідкладнішою в контексті глобальної пандемії. Вона продемонструвала абсурдність використання цінних ресурсів на утримання зброї масового знищення, в той час як на планеті чимало людей боряться за виживання.

Цитуючи слова Папи Франциска, сказані під час відвідин Хіросіми минулого року, ватиканський дипломат наголосив, що “використання атомної енергії для воєнних цілей сьогодні як ніколи є злочином не лише проти гідності людських осіб, але й проти будь-якого можливого майбуття для нашого спільного дому”.

Comments are closed.