Новопризначений екзарх РПЦ у Білорусі Веніамін звернувся до вірян з нагоди свята Мінської ікони Божої Матері. Послання, за його словами, не вийшло урочистим і піднесеним. Воно йшло від “болю серця за рідний народ і землю”.

Серед іншого Веніамін висловився про події, що відбуваються в країні, передають місцеві ЗМІ.

“Скорботи і переживання наші від часу Великого посту до сьогоднішнього дня стрімко змінюють один одного. Ми шукаємо вихід і поки не знаходимо”, – сказав предстоятель Білоруської Православної Церкви Московського Патріархату.

Він закликав усіх християн неухильно дотримуватися посту (Успенського посту, який тривав до свята Успення Пресвятої Богородиці, яке відзначається 28 серпня), а також покаятися у скоєних гріхах.

Також призначений московським патріархом Веніамін нагадав, що грецьке слово “метанойя”, традиційно перекладається як “покаяння”, буквально означає “зміна розуму”.

“Зміна умов, зміна сердець від зла до добра, від брехні до правди, від поділу до єднання, від осуду до розуміння – ось які зміни потрібні нашому суспільству в першу чергу”, – сказав предстоятель БПЦ.

На його думку, останні скорботні події в Білорусі відбулися через те, що серця білорусів “схилилися в недобру сторону”.

Нагадаємо, що 25 серпня Синод РПЦ прийняв прохання Патріаршого екзарха всієї Білорусі митрополита Мінського і Заславського Павла про звільнення з посади і призначив на його місце лояльного до Лукашенка єпископа Борисівського і Мар’їногорського Веніаміна.

Що відбувається в Білорусі?

У Білорусі від вечора 9 серпня тривають акції протесту. Люди протестують проти фальсифікації результатів виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемогу здобув чинний голова держави Олександр Лукашенко. Він є президентом Білорусі вже 26 років.

Силовики жорстоко розганяли демонстрантів, били їх, застосовували гумові кулі, кийки, водомети, сльозогінний газ. На вулицях хапають навіть звичайних перехожих. МВС Білорусі повідомило про понад 7 000 затриманих за період 9–12 серпня.

Зараз країною тривають акції протесту і страйки на підприємствах.

Comments are closed.