Голова Конференції католицьких єпископів у Білорусі Тадеуш Кондрусевич опублікував заяву у зв’язку з інцидентом на території Червоного костелу в Мінську, коли силовики заблокували вірян у будівлі.

Нижче наводимо переклад заяви архієпископа Тадеуша:

“Перебуваючи за кордоном, я з великим болем сприйняв скупі відомості про блокування збройними бійцями ОМОНу входу і виходу в мінському Червоному костьолі, що мав місце 26 серпня.

Відповідно до Конституції Республіки Білорусь люди мають право молитися, вільно заходячи для цього в костел і виходячи з нього. Блокування входів в храм і перешкоджання вільному входу і виходу людей є грубим порушенням прав вірян і свободи віросповідання.

У зв’язку з цим інцидентом я цілком підтримую зроблену за моєї відсутності заяву Генерального вікарія Мінсько-Могильовської архиєпархії єпископа Юрія Кособуцького і як Голова Конференції Католицьких Єпископів в Білорусі заявляю свій рішучий протест проти неправомірних дій силових структур, які за своїм призначенням покликані охороняти основні права громадян, в тому числі і право на свободу віросповідання, а не перешкоджати в їх реалізації, гарантованій законодавством Республіки Білорусь.

Неадекватні і протиправні дії, що мали місце на території костелу святого Симеона і святої Олени, повинні бути розслідувані, а винні – понести покарання відповідно до законодавства Республіки Білорусь.

Ці та подібні дії співробітників силових структур не сприяють зняттю напруженості заради якнайшвидшого відновлення миру і злагоди в білоруському суспільстві у той час, як Католицька Церква закликає до примирення і діалогу з метою вирішення небаченого в нашій країні соціально-політичного конфлікту.

З молитвою про нашу єдину Вітчизну Білорусь

Архієпископ Тадеуш Кондрусевич

Митрополит Мінсько-Могилевський

Голова Конференції Католицьких Єпископів в Білорусі

29 серпня 2020 року”.

Comments are closed.