Просербська і одночасно проросійська опозиція в Чорногорії, яка набрала “найбільшу кількість голосів на парламентських виборах”, зобов’язана своєю перемогою діяльності Сербського Патріархату в країні.

Таку думку висловив 31 серпня політичний аналітик і голова ради директорів Центру моніторингу та досліджень Чорногорії Златко Вуйович в ефірі чорногорського телебачення, передає Credo Press.

Тим часом, ця кількість голосів дозволила основній просербській коаліції зайняти лише друге місце за підсумками виборів до парламенту, що відбулися 30 серпня.

Як зазначив політолог, новий чорногорський закон про свободу віросповідання дав Сербському Патріархату привід задіяти всі свої ресурси в країні, а просербському електорату – мобілізуватися і висунути власного лідера, якого раніше у них не було. Однак основна причина протестного голосування, на думку експерта, це незадоволеність соціально-економічною обстановкою в країні.

Голова СПЦ у Чорногорії Амфілохій

За результатами обробки 98,55% голосів на виборах до парламенту Чорногорії лідирує коаліція Демократичної партії соціалістів на чолі з президентом Республіки Міло Джукановичем. Вона набирає 35,12%. Опозиційна просербська коаліція “За майбутнє Чорногорії” заручилася підтримкою 32,54% виборців, коаліція “Мир – наша нація” набрала 12,55%, коаліція “Чорне на біле” – 5,57%, cоціал-демократи Івана Брайовіча – 4,09 %.

Таким чином, на цей час коаліція Демократичної партії соціалістів Чорногорії отримує 30 місць в парламенті, коаліція “За майбутнє Чорногорії” – 27 місць, коаліція “Мир – наша нація” – десять місць, пише ТАСС. На чотири місця, за попередніми даними, може розраховувати коаліція “Чорне на біле”.

За даними ІА REGNUM, правом голосу на виборах скористалися 409 880 громадян, або 75,9% від загального числа виборців в Чорногорії.

Опозиційна коаліція “За майбутнє Чорногорії” поспішила оголосити про свою повну перемогу на парламентських виборах, а її лідер Здравко Крівокапіч заявив про падіння “30-річного режиму” правлячої партії.

Прибічники Сербського Патріархату у Подгориці завчасно почали святкувати перемогу на виборах.

Сербські прапори біля храму Сербської церкви. В Подгориці святкують перемогу опозиційних сил на виборах 30 серпня.#Чорногорія

Опубліковано Балканський оглядач Неділя, 30 серпня 2020 р.

Зокрема, біля церкви СПЦ у натовпі людей рясніли прапори Сербії.

Результати виборів у Чорногорії відсвяткували навіть у сербській столиці Белграді.

Белград, Сербія. Святкування результатів виборів в Чорногорії.

Опубліковано Балканський оглядач Неділя, 30 серпня 2020 р.

Comments are closed.