Мечетей не бракує, однак влада ухвалює рішення, які ображають християн, ображають їхню ідентичність, історію, культуру.  Про це заявив Константинопольський Патріарх Варфоломій 6 вересня під час свого виступу в урочистій залі богословської школи в Халкі з нагоди висвячення диякона Мелетіоса Стефанатоса.

“Наче в місті не вистачає мечетей, ніби виникла потреба в більшій кількості місць поклоніння віруючих, які тут переважають, правителі поспішили ухвалити ці рішення і дії, які ображають нас, ображають нашу ідентичність, нашу історію, нашу культуру. І ми терпимо і молимося “, – заявив Варфоломій, коментуючи перетворення в мечеті не тільки собору Святої Софії, а й найдавнішого монастиря Хора в Стамбулі, повідомляє Оrthodoxtimes.

Патріарх Варфоломій у своєму виступі поставив недавнє перетворення цих святинь в мечеті в один ряд з погромом греків у Стамбулі у вересні 1955 року і закриттям в 1971 році богословської школи в Халкі.

“Сьогодні для богословської школи Халкі (навіть якщо вона не працює, для нас це завжди богословська школа Халкі) і для історичного монастиря Святої Трійці – великий, історичний, радісний день. Коли школа була відкрита, і ми вчилися тут, у нас було багато подібних радощів, емоцій, можливостей для духовного підйому, тому що в нас часто було багато рукоположень. Ті, хто вирішив приєднатися до святого кліру, приймали рішення в юності, коли вони були старшокласниками або учнями середніх класів”, – сказав Патріарх.

“Потім настали важкі роки для школи, яка, на жаль, залишається закритою. Через рік виповнюється 50 років з дня припинення роботи нашої школи. І, на жаль, це був не єдиний фатальний день останніх років для нашого Патріархату, для Халкі, для грецької діаспори. Сьогодні виповнюється 65 років трагічної ночі з 6 на 7 вересня 1955 року, коли варвари зруйнували будинки, магазини, церкви, законослухняних і невинних людей. Навіть кладовища були спаплюжені, і натовп зневажив наших мертвих”, – зазначив Патріарх. За його словами, під час  сумнозвісного грецького погрому “не було ні краплі культури, ні краплі почуттів”.

Варфоломій зазначив також, що за останні 50 років, коли школа на Халкі була закрита, Патріархат привозив з-за кордону “гідних і освічених священнослужителів”.

Comments are closed.