Ізраїльським вченим вдалося виростити фінікове дерево і отримати плоди  з насіння віком близько 2000 років.

Спочатку дослідники, як пише The New York Times, отримали кілька насінин фініків, знайдених в 1960-х роках під час розкопок Масади, пустельній фортеці на Мертвому морі. Вони були посаджені в січні 2005 року, і одне з них згодом проросло. Його назвали Мафусаїл, в честь біблійного патріарха, відомого своїм довголіттям, і пагінець незабаром перетворився в дерево. Але його “чоловіча стать” не могла принести плодів.

Тоді вчені взяли інші 30 насінин, виявлених при археологічних розкопках в Іудейській пустелі. Їх посадили в період з 2011 по 2014 рік, і шість з них проросли. Їм також були дані імена біблійних персонажів. Одна з насінин, яка отримала назву Ханни, була датовано за допомогою радіовуглецевого методу, між першим і четвертим століттями до нашої ери. Після шести років зростання Ханна зацвіла. Вчені зібрали пилок з Мафусаїла і нанесли його на Ханну. В результаті отримані від Ханни плоди мали, як кажуть вчені, свіжий аромат, який ніяк не свідчив про їх надзвичайний інкубаційний період майже в два тисячоліття.

“У ці тривожні часи зміни клімату, забруднення і вимирання видів із загрозливою швидкістю, повернення чого-небудь до життя зі стану спокою є дуже символічним”, – розповідає Сара Саллон, експерт з посушливого землеробства і автор незвичайного експерименту.

Вчені радіють, що плоди виявилися смачними, і жартують, що можна почати масове виробництво цих древніх фініків, рекламуючи їх як плоди, якими насолоджувався Ісус. А гроші витратити на наукові дослідження.

Джерело: Голос.

Comments are closed.