В Ізраїлі вчені при вивченні стародавнього храму віком близько 2,7 тисячі років виявили там вівтар, споруджений з використанням перегною і конопель.

Храм розташований поруч із містом Арад, яке згадуюється у Біблії, передає Phys.org.

Як повідомляє Lenta.ua, храм був побудований у VIII столітті до н.е., він знайдений на місці розкопок на руїнах стародавньої фортеці.

Приміщення збереглося відносно непогано, як і пара вівтарів, які датовані залізним століттям і мають невеликі розміри. Для їх виготовлення предки використовували вапняк. На поверхнях об’єктів зберігся невідомий чорного кольору матеріал, який довгий час вивчався в лабораторії. Склад не вдавалося встановити протягом декількох років, аж до недавнього часу.

За допомогою використання нових методів вдалося встановити, що знахідка є сумішшю. До складу входили залишки того, що могло бути гноєм і дикі коноплі. Такий підхід міг використовуватися з метою забезпечення кращого нагрівання ритуальної суміші. У даному випадку чадіти вона могла навіть без відкритого вогню. На більшому вівтарі коноплі замінили на ладан.

Ці знахідки мають унікальне значення для археології, оскільки є першими у своєму роді й дають більше інформації про ритуальні обряди наших предків.

Comments are closed.