Корупція несе загрозу розвиткові, а для її подолання потрібні не лише закони, але й формування сумління громадян.

Про це йдеться вв заяві Святого Престолу, виголошеній на економічному форумі ОБСЄ, повідомляє Vatican.news.

Боротьба проти корупції була головною темою виступу делегації Святого Престолу під час заключного засідання 28-го Економічного й екологічного форуму ОБСЄ, що відбувався у Празі. В доповіді, яку передав архиєпископ Чарльз Бальво, Апостольський нунцій у Чеській Республіці та голова ватиканської делегації, наголошується на тому, що корупція є “реальною загрозою для миру та безпеки”.

Особливу стурбованість у представництва Святого Престолу викликає той факт, що “величезний обсяг коштів, виділених на протидію пандемії Covid-19, вже привабив кримінальні структури”, породжуючи небезпеку того, що ті, що найбільше потребують фінансової підтримки, залишаться без необхідної допомоги.

“Ми повинні бути чесними та визнати, що корупція різною мірою справджується в кожній з країн-членів ОБСЄ, – стверджується в заяві, бо лише визнавши існування цього лиха, будемо спроможними його долати. З цього випливає заохочення знаходити нові та інноваційні рішення в актуальному контексті пандемії, які не вноситимуть поділи, не будуть політизованими чи частковими, але насправді шукатимуть спільне благо та цілісний розвиток усіх.

Як зазначає архиєпископ Бальво, коли в управлінні громадською справою бракує прозорості та відповідальності, це підважує стійкий і тривалий економічний розвиток та безпеку, а навіть, повністю зводить їх нанівець.

Представник Святого Престолу закликає протидіяти корупції також за посередництвом культури, освіти, формування та громадянської участі, оскільки закони є потрібними, але не є достатніми. Потрібно пробуджувати сумління, щоби від поширеної байдужості перейти до відчування серйозності цих явищ, аби боротися з ними.

Comments are closed.