Митрополит РПЦ Вятський та Слобідський Марк (Тужиков) відмовився від церковного ордену, яким його нагородив патріарх Кирило. Свій вчинок він пояснив у листі, який відправив очільнику РПЦ.

Про це пише «Независимая газета».

Однак в патріаршій канцелярії листа не бачили. Тим часом демарш архієрея помічений публікою отримав великий резонанс: священнослужителя порівнюють із Солженіциним, який повернув держнагороду Єльцину.

РПЦ переживає турбулентний період, що знайшло відображення в рішеннях нещодавнього Синоду. Вчинок митрополита Марка з одиничного інциденту може перерости в передвістя системної деструкції в РПЦ.

Повідомлення на офіційному сайті Вятської митрополії з’явилося ще 7 вересня, однак через кілька днів його помітили, і припущення про мотиви митрополита пішли гуляти по соцмережах і блогах. Ось що повідомляла пресслужба єпархії:

«Патріарх Московський і всієї Русі Кирило привітав з 25-річчям архієрейської хіротонії митрополита Вятського і Слобідського Марка. У зв’язку з цим святійший патріарх вирішив представити митрополита Марка до ордену Преподобного Сергія Радонезького III ступеня. У свою чергу, владика Марк подякував патріарху за слова привітання і увагу, але категорично відмовився приймати нагороду, про що в офіційному листі повідомив свою позицію і рішення на ім’я першосвятителя».

Зміст цього листа в пресслужбі Вятської митрополії відмовилися розкривати. Єпархіальних співробітників можна зрозуміти: Синод 25 серпня суворо заборонив священнослужителям і співробітникам церковних установ розголошувати інформацію без дозволу правлячого архієрея або патріарха. Видання звернулося за коментарями до в.о. керівника патріаршої пресслужби Володимира Легойди, який повідомив лише те, що лист митрополита Марка патріарх Кирило не бачив.

Тому про мотиви Тужикова можна тільки гадати. Митрополит вже має орден Сергія Радонезького II ступеня. Це більш висока церковна нагорода, ніж знак відмінності III ступеня. Можливо, Марк очікував підвищення, а не зниження рівня визнання і банально образився. Демарш митрополита Марка вперше публічно показав, що можуть відбуватися конфлікти глави єпархії з самим патріархом.

Владика Марк – людина незалежна і рішуча, єдиний митрополит-байкер, був відомий суворим ставленням до рядового духовенства. Скарги в патріархію на нього надходили через високі побори з парафій, через звільнення священників із парафій (після чого один помер, а інший наклав на себе руки).

Однак ні ковід-дисидентом, ні прихильником відлученого 10 вересня від церкви Сергія Романова Марк не був, а тому ідеологічне підгрунтя в цій справі припускати складно. Чи хотів Марк на спокій насправді, про що він подавав прохання, невідомо.

«Реальна причина навіть не в скромності нагороди, – говорить керівник Центру вивчення релігії і суспільства Інституту Європи РАН Роман Лункін. – Найбільш ймовірно, що Марк вважає, що нагороджувати його нема за що і не потрібно. Митрополит був змушений закликати вірян не ходити на Великорецьку хресну ходу, але силами священників і прихожан його провели», – вважає Лункін.

«Раніше Солженіцин відмовився прийняти орден від Єльцина. З того часу не пам’ятаю, хто ще ніс у собі нагороди назад своєму (а не закордонному) правителю», – написав у Facebook протодиякон Андрій Кураєв. Аналогія змушує задуматися про більш серйозні наслідки того, що сталося, ніж неприємний післясмак від випадкового сплеску митрополичих емоцій.

Comments are closed.