12 вересня на сайті Вятської і Слобідської єпархії РПЦ МП з’явилося повідомлення, в якому коментуються публікації про відмову митрополита Марка (Тужикова) від ордена Сергія Радонезького III ступеня.

При цьому запис про відмову від нагороди з сайту загадковим чином зник, пише Независимая газета, та переказує те, що було написано у новому повідомленні:

“Перебуваючи у лікувальній відпустці у віддалених районах з проблемами зв’язку, митрополит В’ятський та Слобідський Марк у ситуації, що складається, хотів би звернути увагу і повідомити:

1. Він подякував Святішому Патріарху за увагу та привітання з ювілеєм служіння.

2. Патріарха Кирила як предстоятеля Російської Православної Церкви завжди поминали і поминаємо за Богослужінням і молитися за Нього не припиняли і молимося.

3. З розкольниками в контакт і спілкування ніколи не вступав і не збирається.

4. Всі прекрасно розуміють, що Церква одна і єдина – та, яку заснував Син Божий і Спаситель світу, і іншої бути не може. Все, що поза Нею і поза Богом, – це форми богоборства. Народжений у Церкві, у Ній служить і в Ній буде вмирати.

5. <беззмістовна лайка на адресу видань, які висвітлили відмовуа митрополита від ордена і надали свої версії того, що сталося, за відсутності коментаря митрополії>.

6. Особливо звертає увагу на те, що архієрей, який свого часу відстояв і стримав Чукотську єпархію від розколу, – на підлість, зраду і розкол не здатний.

7. Особисте ставлення до знаків уваги і нагород митрополита не може бути предметом дешевих спекуляцій нечистоплотних осіб”.

Видання особливо звертає увагу на останню фразу у повідомленні від імені митрополита.

“Якщо замінити неповажний до громадськості вираз “дешеві спекуляції” на “журналістські припущення”, то виникає закономірне запитання: якщо у вчинку митрополита не було нічого значущого, про що були змушені самі здогадуватися журналісти, то чому митрополія не могла надати вичерпного пояснення того, що сталося? Адже це пояснення не дано досі”,- зауважують журналісти.

Comments are closed.