Сербська Православна Церква в Чорногорії “після цих виборів не буде втручатись у політику” і не має жодного інтересу або плану участі у формуванні майбутнього уряду в Чорногорії.

Про це на пресконференції повідомив Гойко Перович, ректор Цетінської духовної семінарії, передає regnum.ru з посиланням на чорногорську агенцію RCTG.

“Думка вірян і священників полягає в тому, що Церква виявилася на політичному перетині, ставши мимовільним учасником передвиборчої кампанії в Чорногорії”, – наголосив Гойко Перович.

На його думку, колишня влада, запропонувавши закон про “Свободу віросповідання”, викликала в Чорногорії соціальну нестабільність.

У зв’язку із закликом церковних служителів не голосувати за нинішній уряд в цій державі ректор зазначив, що “цього Церква ніколи не робила досі й ніколи цього більше не зробить”.

“Влада, безумовно, мала на це право. Можна навести приклади інших країн західної демократії: Православна Церква в Греції, а також Католицька в Італії залучаються у виборчі кампанії, коли відбувається переплетення соціальних і громадянських питань, які одночасно важливі і для Церкви. Зволікання попереднього уряду в питанні врегулювання цього закону відповідно до рекомендацій європейських інститутів змусило Церкву закликати чорногорських громадян не голосувати за партію, яка прийняла такий суперечливий закон”, – заявив Перович.

Зазначимо також, що лідер чорногорської опозиції Здравко Крівокапіч пообіцяв скасувати закон про віросповідання. Під час пресконференції 16 вересня він повідомив, що готується нова угода між трьома коаліціями, що формують новий уряд Чорногорії. У попередній угоді не було пункту, що стосується Церкви.

Нагадаємо, що очільник Чорногорської митрополії Сербського Патріархату Амфілохій займався прямою політичною агітацією проти влади. Після того, як проросійська опозиція взяла більшість голосів, Сербський патріарх Іриней заявив, що задоволений результатом виборів у Чорногорії.

Джерело: Духовний фронт України

Comments are closed.