Уряд Ізраїлю впроваджує другий загальнонаціональний карантин через Covid-19.
Масштабний локдаун стартує в п’ятницю, коли святкуватимуть єврейський Новий рік, і триватиме він не менше трьох тижнів, повідомляє BBC Україна.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу сказав, що обмежувальні заходи “дорого коштуватимуть всім нам”, але кількість нових випадків Covid-19 зросла до 4 тисяч щодня. На цьому тлі один з найвпливовіших політиків єврейської держави, Яків Ліцман, міністр житлового будівництва і колишній міністр охорони здоров’я, подав у відставку.

Ліцман, котрий очолює ультраортодоксальну єврейську партію, заявив, що ці заходи не дозволять євреям відзначити свої релігійні свята, зокрема Йом Кіпур (День спокути), найбільш священний день у єврейському календарі, що припадає на 27 вересня.

Обмежувальні заходи будуть наймасштабнішими в Ізраїлі з моменту першого карантину, що діяв з кінця березня до початку травня.

Деталі обмежень:
у приміщенні можуть збиратися групи не більше 10 осіб, на вулиці – не більше 20;
закриваються школи і торгові центри;
жителі країни не можуть віддалятися від своїх будинків більш ніж на 500 метрів. Виняток – поїздки на роботу;
недержавні установи і компанії можуть залишатися відкритими, але не можуть приймати клієнтів;
продовжують працювати супермаркети і аптеки.

Нетаньягу визнав, що ізоляція завадить єврейським громадам відзначити релігійні свята, коли сім’ї зазвичай збираються разом. “Це не те свято, до якого ми звикли. Цього разу ми, звичайно ж, не зможемо зібрати всіх родичів за одним столом”, – сказав він.

Обмеження на збори в приміщенні серйозно вплинуть на молитовні служби в синагогах.

“Це ображає і зневажає сотні тисяч громадян, – написав у своїй заяві про відставку Ліцман. – Де ви були раніше? Чому єврейські свята стали зручним приводом для боротьби з коронавірусом”.

Міністр внутрішніх справ Ар’є Дері, який очолює іншу ультраортодоксальну партію, заявив у відео, опублікованому в Twitter, що підтримує заплановані обмеження і що їх недотримання дорівнюватиме вбивству. Саме Дері направив листа на ім’я Зеленського з проханням пустити хасидів до України.

Comments are closed.