У Росії силовики увірвалися до помешкань членів релігійної громади “Церква останнього заповіту”. Вони провели масштабну операцію із залученням гелікоптерів і автозаків.

У результаті було затримано лідера організації Сергія Торопа, який називає себе Віссаріоном, і його найближчих соратників, передає сайт Тайга.Інфо.

Зазначається, що до села “Місто Сонця” у Курагинському районі Красноярського краю прилетіло чотири вертольоти. Десятки людей в масках пройшлися домівками і почали обшуки, повідомив місцевий житель Олександр Старовєров у Facebook.

Опубліковано Александром Староверовим Понеділок, 21 вересня 2020 р.

Чоловіки у камуфляжі були з бойовою зброєю. Разом з ними були невідомі у цивільному одязі. Причина операції невідома, силовики нічого не говорили очевидцям.

Повідомляється про затримання Сергія Торопа (Віссаріона), його першого помічника Вадима Редькіна. Їх посадили до вертольота і відвезли.

Також були затримані Володимир Ведерніков і Василь Бойко, який проходить обвинуваченим у справі про перешкоджання роботи співробітників РЕН ТВ, передає Медіазона.

Адвокат Іван Хорошев, який представляє інтереси віссаріонців, розповів, що всього співробітники ФСБ затримали у поселенні п’ятьох осіб.

На дорозі до селища стоять поліцейські і не пускають туди адвокатів.

За даними Хорошева, в поселенні, імовірно, знаходяться бійці підрозділу “Вимпел” ФСБ, а у декількох членів громади тривають обшуки.

На галявині біля поселення приземлилися три вертольоти, а після затримання Віссаріона туди з районного центру Курагіно попрямували декілька колон автозаків та інших службових автомобілів.

“До нас їдуть 50 автозаків, 50 автобусів, швидка, там і медичні працівники. Схоже, вони порожні, тому незрозуміло, як там далі буде. Розвитки подій можуть бути різні”, – повідомив Старовєров.

Як повідомлялося, в лютому представники “Церкви останнього заповіту” заявили про обшуки та допити в громаді, які проводили слідчі в рамках кримінальних справ про корупцію та шахрайство відносно керівництва школи “Витоки”, де навчаються діти членів громади.

Наприкінці серпня в громаду прибули журналісти, представники релігійного руху спробували перешкодити зніманням. За цим фактом порушили кримінальну справу за ч. 3 ст. 144 КК РФ (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Сергій Тороп. Фото: Олександр Рюмін/ТАСС

Віссаріоном називає себе Сергій Тороп, який народився 1961 року і до створення своєї секти працював слюсарем і дільничним міліціонером. Релігійна організація, заснована Торопом – “Церква останнього заповіту” – офіційно зареєстрована в Міністерстві юстиції РФ, кількість її послідовників по всьому світу сягає десяти тисяч осіб, половина з них проживає у Красноярському краї. Адептам Віссаріона не можна курити, пити і обмінюватися грошима, необхідно прийняти просте життя у дерев’яній хатині, вести натуральне господарство.

Громада Віссаріона протягом усього свого існування викликає інтерес російських і зарубіжних документалістів, фотографів і журналістів. Так, репортаж німецького фотографа Джулії Селлман з екопоселення віссаріонівців на озері Тіберкуль опублікував у серпні 2015 року The Guardian, а естонський документальний фільм “Христос живе в Сибіру” показали на фестивалі “Артдокфест” у Москві.

“1990 року Сергію прийшло одкровення, що він є “новим месією, Сином Божим, провідником Духа Святого Великої Мудрості Творця – Віссаріоном”, – йдеться про нього в книзі “Сектоведення” Олександра Дворкіна. – На основі Мінусінської спілки уфологів – гуртка місцевої інтелігенції, котра цікавилася різними непізнаними об’єктами, міркувала про можливі форми позаземної цивілізації, захоплювалася різними східними культурами, виникає харизматична культова громада <…>  Від 1991 року Тороп почав громадську проповідь, вербуючи своїх прихильників і запрошуючи їх поселятися поблизу Мінусінська”.

Comments are closed.