Кримінальну справу стосовно Сергія Торопа (Віссаріона) і його найближчих соратників з “Церкви останнього заповіту” порушено в Красноярську. Їх підозрюють у створенні релігійного об’єднання, пов’язаного з насильством, повідомляється в офіційному прес-релізі, поширеному Слідчим комітетом Росії 22 вересня.

“У період з 1991 року по 22 вересня 2020 року Сергій Тороп, Вадим Редькін і Володимир Ведерніков здійснювали керівництво релігійним об’єднанням – “Церква останнього заповіту”. При цьому Тороп іменував себе Сином Божим “Христом” під ім’ям Віссаріон, – йдеться в документі, який цитує “Тайга.Інфо”. – За версією слідства, з метою отримання доходу від релігійної діяльності вони залучали грошові кошти громадян, а також застосовували до них психологічне насильство, в результаті тривалого впливу якого частині послідовників релігійної організації заподіяна тяжка шкода здоров’ю”.

Скільки постраждалих фігурує в справі, не уточнюється. Затриманим планується висунути обвинувачення  за статтями створення релігійного об’єднання, діяльність якого пов’язана з насильством над громадянами, а також заподіяння тяжкої шкоди здоров’ю двом і більше особам.
Слідство клопотатиме про арешт Торопа, Редькіна і Ведерникова.

Співробітники ФСБ, поліції і Слідчого комітету Росії (СКР) стверджують, що вони знайшли зброю і алкоголь в громаді “Церкви останнього заповіту”.

Один із близьких до силовиків телеграм-каналів опублікував кадри з великою кількістю зброї та боєприпасів, а також спиртного, вилучених, як стверджується, під час обшуку 22 вересня.

Членам поселення “Місто сонця” заборонено вживати алкоголь, курити і користуватися грошима. Живуть вони натуральним господарством.

Водночас адвокати Торопа заявили, що переслідування керівників “Церкви останнього заповіту”  є незаконним і необгрунтованим. За словами адвокатів, на членів громади заведено три кримінальні справи: за зберігання патронів для рушниці, перешкоджання діяльності журналістів і створення некомерційної організації, що посягає на особистість і права громадян.

Адвокати заявили, що у слідства немає жодного факту, який дозволив би довести посягання на особистість і права громадян.

Сама громада існує з середини 1990-х років у тайзі Красноярського краю і складається з декількох сіл і головного “Міста сонця”.  Його мешканці вважають Віссаріона – колишнього співробітника ДАІ з Минусінська – “Христом другого пришестя”. Слідчі кілька разів приїжджали в “Місто сонця” з обшуками: вони підозрювали, що один із послідовників Віссаріона з його благословення займався сексом з неповнолітніми під приводом ритуалу “посвяти”, нагадує телеканал “Дождь”.

Як повідомляла РП, в Росії силовики увірвалися до помешкань членів релігійної громади “Церква останнього заповіту”. Вони провели масштабну операцію із залученням гелікоптерів і автозаків.

У результаті було затримано лідера організації Сергія Торопа, який називає себе Віссаріоном, і його найближчих соратників.

Джерело: CredoPress.

Comments are closed.