Релігієзнавець Ілля Бей опублікував переклад офіційного листа-звернення президента Північної Македонії до Вселенського Патріарха про надання автокефалії Македонській Церкві.

м. Скоп’є 16 вересня 2020 р.

Ваша Святість,

мені випала особлива честь звернутися до Вас і висловити свої сердечні побажання з приводу початку Нового церковного року.

Історія говорить, що завжди потрібно узгоджувати власні дії з часом і використовувати його на благо людей. Вселенський Патріархат – це приклад того, як зберігати цінності і в той же час бути динамічним перед обличчям нинішніх викликів.

Як президент моєї країни я хочу особисто повідомити вам, що як країна протягом трьох останніх років ми вирішили використовувати час в наших інтересах і залишити позаду історичні розбіжності.

Я звертаюся до вас від імені багатьох моїх співгромадян, які ідентифікують себе як православні християни, єдине бажання і потреба яких – примиритися зі своїми сусідами і рухатися до спільного майбутнього, співіснування і справжньої свободи.

У зв’язку з цим прошу Ваше Святосте прийняти клопотання нашого благочестивого народу і нашої Церкви і скористатися своїм правом на апеляцію, щоб наші громадяни православного віросповідання нарешті отримали можливість бути рівними з іншими православними християнами світу.

Бажаю вам здоров’я під час великої невизначеності у зв’язку з медичним кризою, яка охопила світ.

З повагою,
Стево Пендаровські

***

Нагадаємо, що 11 травня 2019 року Синод Константинопольського Патріархату заявив, що готовий розглянути апеляцію Церкви Північної Македонії, яка “нині перебуває в розколі”. Рік тому Предстоятель Македонської Церкви співслужив з ієрархами Болгарського Патріархату.

16 вересня 2020 року президент Північної Македонії Стево Пендаровскі направив Вселенському Патріарху Варфоломія офіційний лист з проханням дарувати автокефалію не визнаній світовим православ’ям Македонській Церкві.

Comments are closed.