Папа Франциск не прийме державного секретаря США Майка Помпео, який 29 вересня розпочав свій візит до Риму.  Папа не зустрічається з політиками під час виборчої кампанії в їхніх країнах, — пояснив експерт Карло Марроні на сторінках італійської «Il Sole-24 Ore».

Як повідомляє Credo, автор оминув той факт, що зазвичай Папа приймає на приватних аудієнціях тільки президентів та глав урядів.

Помпео має зустрітися у Ватикані з Державним секретарем, кардиналом П’єтро Пароліном, та зі своїм колегою — секретарем із питань відносин із державами, архієпископом Полом Ґаллахером.

30 вересня Помпео виступить з промовою в посольстві США при Ватикані в межах симпозіуму із захисту релігійної свободи шляхом дипломатичної діяльності.

Перед своїм візитом до Ватикану Помпео намагався вплинути на Ватикан, щоб той не продовжував угоду 2018 р. з Китаєм щодо єпископських номінацій, термін якої закінчується в жовтні цього року. Зміст Тимчасової угоди між Ватиканом та КНР, підписаної 22 вересня 2018р. в Пекіні, залишається конфіденційним; але відомо, що хоча в процесі номінації бере участь китайська влада, остаточне рішення залишається за Папою.

Згідно з Угодою, Папа також визнав єпископів, висвячених раніше за номінацією влади, але без згоди Ватикану. Завдяки цьому вперше за 60 років єпископат Китаю залишається в єдності зі Святим Престолом. Водночас китайська влада за цей час визнала п’ятьох єпископів, призначених Святішим Отцем без її згоди. У серпні 2020р. відбулися свячення двох єпископів, призначених за Угодою. Однак комуністична влада і надалі переслідує ті спільноти і людей, які не хочуть підпорядковуватися їхній політиці націоналізації релігії. 19 вересня 2020р. в серії з трьох твітів Майк Помпео написав, що “Святий Престол уклав угоду з Комуністичною партією Китаю (КПК), сподіваючись допомогти китайським католикам”. “Але зловживання КПК щодо вірних тільки збільшилися. Відновлюючи угоду, Ватикан може поставити під загрозу свій моральний авторитет”, — застеріг держсекретар США.

Comments are closed.