Член Синодальної богослужбової комісії Російської Православної Церкви протодиякон Володимир Васілік закликав Кремль до рішучого втручання у протистояння між Вірменією та Азербайджаном у Нагірному Карабаху.

Про це пише Духовний фронт України з посиланням на видання “Ридус”.

Клірик розгледів в ескалації ситуації “інтриги заокеанських друзів”. На його думку, саме з-за океану прагнуть “розпалити Кавказ” і зараз такий сценарій реалізовується через вірмено-азербайджанський конфлікт.

Протодиякон впевнений, що розгром стратегічного партнера Росії, якою є Вірменія, завершиться приниженням Росії і, в подальшій перспективі, війною з Туреччиною.

Служитель РПЦ наголосив, що і Вірменія, і Азербайджан, були частинами Російської імперії і Радянського Союзу. Взаємовідносини з обома державами важливі для Росії. Варто пам’ятати, що у вірменському місті Гюмрі розташована російська військова база, тому потрібно припинити цю війну. А якщо знадобиться – то й військовими засобами.

З іншого боку, в Московській патріархії поспішили запевнити, що протодиякон Володимир Васілік висловив свою особисту точку зору, а не позицію Церкви.

Водночас можна припустити, що думка клірика збігається з позицією багатьох російських патріотів і прихильників “русского міра”.

Недвозначний натяк на “проблеми для Азербайджану” зробив російський військовий оглядач Віктор Баранєц. Його слова опублікував канал “Царьград” з посиланням на “РИА Новости”.

Захоплення Нагірного Карабаху для Азербайджану може спричинити потужну партизанську і терористичну війну. “В Баку, як і в Нью-Йорку, є чудові висотні будівлі, які можуть злетіти у повітря”, – не стримався в погрозах роспатріот Баранєц.

Comments are closed.