ФСБ спільно з МВС затримали викрадачів Іверської ікони Божої Матері з монастиря на Валдаї (Новгородська область), яка раніше була подарована президентом Росії.

Про це ТАСС повідомили в Центрі громадських зв’язків (ЦГЗ) ФСБ.

Зазначається, що було затримано двох членів злочинної групи, які 1 вересня вчинили в Успенському соборі Іверського монастиря крадіжку золотих виробів та ікони Іверської Божої Матері (XVII-XVIII століть).

Під час затримання у злодіїв було вилучено напрестольний хрест та Іверська ікона Божої Матері. Святині були загорнуті в тканину і заховані в гаражі одного з фігурантів, повідомила офіційний представник МВС Ірина Вовк.

Найближчим часом святині будуть повернуті до монастиря.

За словами Вовк, всього затримано двох підозрюваних за адресами їх проживання. Вони є жителями міста Волхова Ленінградської області, один з них раніше судимий за вчинення тяжких злочинів. У затриманих також вилучено транспортні засоби, інструменти та інші предмети, що мають доказове значення для кримінальних справ.

За даними МВС, в ніч проти 1 вересня злочинці підпливли до острова Валдай на човні, зробили підкоп під воротами і проникли на територію стародавнього монастиря. Розбивши вікно, вони забралися до храму і викрали напрестольний хрест, золоті вироби та Іверську ікону Божої Матері, яку 2001 року приніс у дарунок монастирю президент Росії.

Слідчим відділу МВС Росії у Валдайському районі Новгородської області порушено кримінальні справи за ознаками злочинів, передбачених ст. 158 ( “Крадіжка”) і ст. 164 КК РФ (розкрадання предметів, що мають особливу цінність).

Comments are closed.