Заява глави Служби зовнішньої розвідки РФ Сергія Наришкіна, який звинуватив США у нібито підготовці радикалів для вбивства католицького священника на території Білорусі, є частиною інформаційної кампанії Москви з налаштування білорусів проти Заходу. Яка, в свою чергу, може використовуватися російськими спецслужбами як прикриття для здійснення провокації з метою радикалізувати ситуацію в країні.

Про це в коментарі виданню Guildhall повідомив екс-глава ГУР Міноборони України і колишній керівник СЗР Віктор Гвоздь.

“З одного боку, це інформаційна провокація, а з іншого — під цю інформаційну провокацію можна провести якісно оперативні заходи. І щоб розпалити ситуацію, чому б не провести якийсь акт вбивства або атентат (політична розправа — ред.) На того ж католицького священника і втягнути туди якихось радикальних елементів з України або ще звідкись, щоб під цю дудочку почати серйозні акції”, — вважає він.

“Навіщо американцям вбивати католиків? Для того, щоб розбурхати ситуацію якимось чином? Так вона і так вже збурена. Для того, щоб якимось чином налаштувати білорусів проти американців? Так, російська пропаганда і так там працює”,, — поставив під сумнів Віктор Гвоздь доцільність для США тих дій, якими білорусів лякає Наришкін.

Він нагадав, що сьогодні йде цивілізаційне протистояння між Заходом і “русскім міром”, де Білорусь є частиною “русского міра”. За його словами, ситуація повернулася таким чином, що Лукашенкові “і так нікуди діватися”, але тепер Росії потрібно, щоб народ Білорусі був налаштований проти Заходу.

Експерт наглосив, що в Білорусі близько 15% населення — католики, а більшість священників — поляки, а тому росіяни можуть радикалізувати ситуацію через вбивство священника.

“Традиції не змінюються в спецслужбах Росії. Провокація — це один з широко поширених прийомів спецслужб колишньої Російської Імперії, потім Радянського Союзу, а тепер самої Росії”, — уточнив Віктор Гвоздь.

“Тут однозначно технологія гібридних війн, щоб звести все в одну купу, налаштувати один проти одного. Але тут небезпечно те, що це як з (Георгієм) Гонгадзе. Досі не зрозуміло, що сталося і стрілки переводяться на президента України колишнього (Леоніда Кучму — ред.), якого таким чином зробили нерукопожатним на Заході і повернули в російське лоно”, — нагадав колишній глава Служби зовнішньої розвідки.

Він уточнив, що за інформаційними провокаціями РФ може стояти будь-що через кризу в самій Росії.

“Ситуація у них (РФ — ред.) дуже складна геополітична і внутрішньополітична, вони фактично в облозі — санкції діють, економіка падає, витрати на оборону зменшуються, справжніх друзів у них вже практично немає, ОДКБ не працює реально, йде стагнація режиму і вони тут готові стравити американців, Ватикан і все інше для того, щоб якимось чином залишити Білорусь під своїм впливом — це для них питання номер один. Інакше вони не зможуть пояснити всередині країни всі свої геополітичні програші, так як внутрішньополітичних і економічних у них немає серйозних проривів, вони тримаються тільки на основі зовнішніх викликів, загроз, війн, на тому, що має цементувати їхнє суспільство, але і тут всюди йдуть серйозні проблеми”, — резюмував екс-глава ГУР МО і СЗР.

Comments are closed.