Закон про свободу віросповідання, який наприкінці 2019 року ухвалив парламент Чорногорії і який викликав протести Сербської Церкви, не лише не буде скасований, а й буде виконуватися, незважаючи на новий розподіл політичних сил в парламенті.

Таку думку в ексклюзивному коментарі Релігійній правді висловив єпископ Чорногорської Православної Церкви Борис Бойович, коментуючи недавні повідомлення в ЗМІ про те, що члени нової коаліції заявили, що вони не будуть голосувати за скасування закону, який викликав протести сербів.

Як зазначив у коментарі Бойович, сьогоднішня коаліація в чорногорському парламенті дуже строката, там є ставленики Сербської Церкви, а є люди зі своєю самостійною думкою, і далеко не всі вони захочуть просто віддати якійсь із Церков майно та споруди, які будувалися державою.

“Я не виключаю, що окремі політики захочуть вичистити закон поправками, але тоді не вулиці вийде не лише Сербська Церква, а вся Чорногорія. Втім на мою думку, будь-яка зріла політична партія захоче мати порахованим та облікованим майно, яке будувалося коштом держави”, – зазначив єпископ.

Нагадаємо, що після ухвалення парламентом Закону про свободу віросповідання, який передбачає, що держава стане власником усіх релігійних споруд, побудованих до грудня 1918 року, коли країна втратила незалежність, якщо тільки релігійні громади не підтвердять право власності на них, Сербська Церква почала організовувати протести. А сьогоднішня парламентська коаліція заявила, що у випадку приходу до влади скасує закон.

В медіа повідомили, що представник чорногорського руху URA, що входить в коаліцію “Чорне на біле”, яка становить частину нової парламентської більшості, Філіп Аджич заявив, що URA не голосуватиме за скасування спірного закону, але готова голосувати за поправки.

Comments are closed.