Церква Англії не змогла захистити дітей від сексуальних злочинів і покривала винних протягом декількох десятків років. Про це йдеться в доповіді, складеній незалежною групою з розслідування сексуального насильства щодо дітей (IICSA), повідомляє vz.ru.

“Упродовж багатьох десятиліть Церква в Англії не справлялася із захистом дітей і молодих людей від тих, хто скоює злочини на сексуальному грунті. Замість цього Церква створила культуру, в якій винні могли сховатися, а жертви стикалися з бар’єрами в розкритті інформації, багато з яких так і не змогли подолати”, – зазначає керівник розслідування професор Алексіс Джей.

При цьому автори доповіді наголошують, що в період з 1940-х років до 2018 року 390 представників духовенства або пов’язаних з Церквою осіб були причетні до злочинів на сексуальному ґрунті щодо дітей.

Причому багато з цих випадків Церква не трактувала як злочин і винні в них отримували більшу підтримку, ніж жертви. Так, одним із прикладів у доповіді наводиться справу настоятеля собору Манчестера Роберта Уоддінгтона, який займав цю посаду з 1984 по 1993 роки і помер від раку в 2007. У 1999 році скарга на дії Уоддінгтона надійшла архієпископу Йоркському Девіду Хоупу (зараз він член палати лордів). Тоді архієпископ заявив, що Уоддінгтон “просто не може так поводитися”.

Також у доповіді написано, що представники духовенства отримували нові посади, незважаючи на скоєні в минулому сексуальні злочини проти дітей.

“Церква вважала за краще захищати свою власну репутацію. Вона перебувала в прямому конфлікті з її призначенням забезпечувати турботу і любов до невинних і вразливих, так як не приймала всерйоз звинувачення в неналежному поводженні і нехтувала фізичним, емоційним і духовним благополуччям молоді, створюючи культуру, що дозволяє злочинцям уникати відповідальності”, – йдеться в доповіді.

Стало відомо, що після публікації доповіді Церква Англії принесла вибачення за те, що відбувалося.

“Доповідь шокує. Незважаючи на те, що вибачення ніколи не згладять пережитого жертвами, сьогодні ми хочемо заявити, що нам соромно за події, які зробили такі вибачення необхідними. Церква повинна винести уроки з цього розслідування”, – йдеться в заяві єпископа Гаддерсфілда Джонатана Гіббса, зробленого від імені всієї Церкви.

Comments are closed.