Четверо ірландських католицьких архієпископів попросили про зустріч із прем’єр-міністром країни. Їх хвилює той факт, що Ірландія — єдина країна в Європі, де прилюдне богослужіння скасоване повністю з огляду на нову хвилю COVID-19, повідомляє Credo.

Архієпископи-митрополити написали до прем’єра Мікала Мартіна, щоб висловити розчарування вірних Ірландської Республіки рішенням закрити храми. Євхаристію надалі дозволено служити у Північній Ірландії, де централізований  уряд визнав духовну та психологічну користь богослужінь, повідомляє Vatican News.

“Свята Меса – це не пересічне зібрання людей, а глибоке вираження того, хто ми є як Церква”, — написали ієрархи.

“Ми готові дотримуватися всіх санітарних норм”, — додають вони.

Лист підписали архієпископ Імон Мартін з Арма у Північній Ірландії, голова Конференції єпископату Ірландії, Діармайд Мартін із Дубліна, Майкл Нірі з Туаму та Кіран О’Рейлі з Кашель і Емлі.

Представники Ірландської Церкви назвали Святу Месу і таїнства “необхідною духовною поживою в ці тяжкі часи”.

“Спільне служіння Святої Меси і таїнств — навіть обмеженим чином — є самим серцем того, що для нас означає буття християнською спільнотою”, — зазначили ієрархи. Також вони підкреслили, що для вірних утрата цих духовних засобів життя може бути джерелом великого неспокою і страху та може справити шкідливий вплив на їхнє загальне здоров’я і самопочуття.

Меси з участю вірних в Ірландскій Республіці скасовано 13 березня і, згідно з урядовим планом, вони мали бути поновлені 20 липня. Однак, після широкомасштабного тиску церковних середовищ та за встановлення волонтерських комітетів у кожній парафії, щоб гарантувати гігієну та соціальну відстань, влада дозволила поновити богослужіння вже 29 червня, з лімітом у 50 осіб. Попри це, 5 жовтня Національна комісія публічного здоров’я оголосила, що всі релігійні зібрання мають бути перенесені до інтернету з огляду на зростання числа заражень коронавірусом.

Comments are closed.