Олександр Лукашенко не проти приїзду Папи Римського до Білорусі, але за згодою Православної Церкви й Патріарха РПЦ. Про це заявив президент Олександр Лукашенко на зустрічі з митрополитом Мінським і Заславським Веніаміном, повідомляє Інтерфакс.ru.

“Папа Римський – керівник держави і Церкви, тому запрошення, якщо воно піде з Білорусі, має бути від глави держави і Православної Церкви, з якою у католиків є маса проблем”, – заявив Лукашенко.

За словами Лукашенка, якого цитує держагентство БелТА, він не хоче “опинитися між молотом і ковадлом і створити якісь незручності”. Лукашенко розповів, що обговорював це питання з Папою Римським, і глава Католицької Церкви поставився до цього “з розумінням”.

Лукашенко розповів про “всякі інсинуації, розмови” з приводу того, що Папа Римський приїде в Білорусь “мало не інкогніто”. “Підставляти Папу Римського під ці проблеми, де держава запрошує, а Православна Церква, головна наша конфесія, і наш Патріарх буде не згоден, ми на це ніколи не підемо. Ми розкольниками не були і не будемо”, – запевнив президент.

“Я не проти, щоб і Папа Римський, не кажучи вже про нашого Патріарха і так далі, приїжджали до нас сюди. Але має бути загальна згода на це. Це не повинно завдати непоправного розколу. Тому не треба щодо цього вести якісь незрозумілі розмови і в політичній грі розігрувати цю карту. Це неприйнятно”, – підсумував він.

Як повідомляла РП, раніше міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей на зустрічі з державним секретарем  Святого Престолу архієпископом Полом Річардом Галлахером в п’ятницю підтвердив запрошення Папі Римському Франциску відвідати країну.

“Хотів би передати Папі Франциску, що запрошення відвідати Білорусь залишається в силі”, – сказав Макей.

Він нагадав, що президент Білорусі Олександр Лукашенко двічі здійснював офіційний візит до Ватикану та зустрічався з понтифіками Бенедиктом і Франциском.

Comments are closed.