Очільник Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон заявив, що існує загроза третьої світової і що величезна відповідальність лежить на лідерах супердержав, які мають ядерну зброю.  Про це повідомляє Інтерфакс.ru. Про яких саме лідерів і які держави йдеться – не вказано.

“Небезпека нової світової війни існує, ми її відчували ще до початку пандемії коронавируса, і мені здається, що пандемія коронавируса не внесла якісь суттєві зміни в зовнішньополітичну ситуацію”, – сказав митрополит на телеканалі “Росія -24”.

Таким чином він прокоментував думку глави штабу оборони Великобританії Ніка Картера, який заявив, що пандемія і економічна криза, як і подібні кризи в минулому, можуть призвести до світової війни.

Представник РПЦ вказав на те, що у зовнішній політиці спостерігається поляризація між кількома центрами влади і впливу. “І ця поляризація в перспективі небезпечна, тому що світ, в якому ми живемо, це порохова бочка, і досить одного гніту для того, щоб ця порохова бочка вибухнула, причому арсенал озброєнь, в тому числі ядерних озброєнь, накопичений такий, що навіть малої його частини досить для того, щоб знищити життя на землі “, – зауважив ієрарх РПЦ.

У цих умовах, вважає він, величезна відповідальність лежить на лідерах супердержав, які володіють ядерною зброєю. Митрополит впевнений, що, незважаючи на розбіжності між ними, необхідно домовлятися і вести діалог “не мовою санкцій, не мовою погроз і шантажу”.

Comments are closed.