Голову Гермеса знайшли під час розкопок в рамках реалізації проекту з будівництва нових каналізаційних мереж  на території афінського муніципалітету. Мармурову скульптуру датовано кінцем IV – початком III століття до н.е., повідомило Міністерство культури і спорту Греції.

Як повідомляє Greenpost, артефакт був знайдений навпроти церкви Агия Іріні на центральній вулиці Еолу на глибині всього близько півтора метра від поверхні дорожнього покриття.

У відомстві зазначили, що “скульптура Гермеса зображує бога в зрілому віці і, мабуть, була фрагментом колони”.

“Такі колони встановлювалися на перехрестях і вулицях, вони служили в античності своєрідними дорожніми знаками. Це – оригінальний твір, ймовірно, кінця IV – початку III століття до н.е. Знахідка, що знаходиться в хорошому стані, була негайно перевезена на склад інспекції старожитностей Афін”, – йдеться в повідомленні.

Гермес – бог торгівлі і щастя, хитрості, злодійства, юнацтва та красномовства в давньогрецькій міфології. Він також покровитель глашатаїв, послів, пастухів і подорожніх.

У зв’язку з унікальною знахідкою в самому центрі Афін мер столиці Костас Бакоянніс написав в Facebook: “Її знайшли в півтора метрах під землею під час робіт з модернізації інфраструктури на вулиці Еолу в районі площі Агия Іріні. Знахідка вже знаходиться у веденні інспекції старожитностей. Унікальні Афіни! Гордість і захоплення!”

Під час будівельних робіт у Греції, які завжди супроводжуються розкопками археологів, протягом багатьох років знаходять унікальні артефакти. Наприклад, величезну їх кількість було виявлено під час будівництва афінського метро, ​​яке запустили в 2000 році.

Під час розкопок, які тривали сім років, на місці станцій афінського метрополітену виявили археологічні цінності, які стосуються періоду, який охоплює 30 століть. Тепер на трьох центральних станціях афінського метро експонується 60 оригіналів і 56 копій з 32 тис. археологічних знахідок, які поповнили столичні музейні колекції.

Comments are closed.