Ісламські терористи, які на Різдво викрали 11 християн у північно-східній Нігерії, стратили п’ятьох із них. Відео вбивства опублікував канал AMAQ News так званої Ісламської держави.

Як повідомляє Credo, на 49-секундному відео, датованому 29 грудня 2020 р., п’ять озброєних членів так званої Ісламської держави (ІДІЛ) з провінції Західної Африки. Вони стоять за п’ятьма чоловіками в помаранчевому одязі, які опустилися навколішки зі зв’язаними за спиною руками.

Кожному з полонених наказали представитися мовою хауса, поширеною на півночі Нігерії. Вони по черзі мали назвати своє ім’я, додаючи «я християн». Потім один із бойовиків ІДІЛ на відео каже: «Це застереження для християн в усіх частинах світу та в Нігерії. Ми не забули, що ви зробили у місті Зангон Катаф та інших регіонах Нігерії. Використовуйте голови цих п’ятьох братів, щоб продовжити ваше безбожне святкування».

Після цього християн розстріляли.

Нагадаємо, що ісламісти з фундаменталістського угруповання Боко Харам 25 грудня 2020 р. вбили щонайменше 11 християн. Під час нападу вони спалили храм і викрали священника. Це сталося на північному сході Нігерії. Напередодні Різдва джихадисти націлилися на переважно християнське місто. Атаку в Пемі, штат Борно, здійснили добре озброєні бойовики, які штурмували містечко на мотоциклах і вантажівках. Нападники атакували і спалили лікарню, де понищили ліки, а зі складу вкрали запаси їжі, які місцеві жителі мали отримати на Свята. Храм спалили, а місцевого священника забрали з собою.

Подібний напад у Святвечір стався також у сусідньому штаті Адамава, де ісламісти напали на християнську спільноту в Гаркіді. Інформації про жертв немає. Нападники громили аптеки, розкрадали запаси провізії, а потім палили будинки.

Також 27 грудня 2020 р. невідомі нападники викрали в Нігерії єпископа-помічника архідієцезії Оверрі Мозеса Чікве разом із його водієм. 1 січня 2021р. церковна влада цієї метрополії повідомила в соцмережах, що єпископ-помічник архідієцезії Оверрі у Нігерії, Мозес Чікве, і його водій Роберт Ндубуїзі на свободі.

Попередні викрадення, однак, стосувалися священників і семінаристів, а не єпископів. Відповідно до звіту, опублікованого правозахисною організацією International Society for Civil Liberties and Rule of Law у березні цього року, не менше 20 священнослужителів, серед яких — щонайменше 8 католицьких, було вбито, і принаймні 50 — викрадено за останні 57 місяців. За даними ООН, через злочину діяльність Боко Харам уже загинуло близько 36 тисяч людей і два мільйони були змушені до втечі, покидаючи свої домівки. Запевнення президента Нігерії, що він розправиться з ісламськими фундаменталістами, надалі залишаються тільки обіцянками. На півночі країни, заселеній переважно християнами, бракує достатніх сил безпеки, а ті, що є, — слабко озброєні й недостатньо оплачувані. Натомість Боко Харам набирає сил і охоплює своїм впливом також сусідні Чад, Нігер і Камерун.

Comments are closed.