Папа Франциск змінив канон Кодексу канонічного права, дозволивши мирянкам під час меси читати Священні тексти, прислуговувати при вівтарі та роздавати причастя.

Апостольським листом motu proprio «Spiritus Domini» Папа Франциск постановив, що служіння лекторату та аколітату відтепер відкриті також і для жінок у постійній формі з наданням відповідного церковного мандату, повідомляє Vatican News.

Насправді жінки, які читають Боже слово під час літургійних богослужінь чи прислуговують при вівтарі як міністранти чи роздавачі Євхаристі, не є чимось новим у житті сучасної Церкви. Але дотепер це відбувалося без інституційного мандату, як виняток до приписів Папи Павла VI від 1972 року, який застеріг ці служіння виключно для осіб чоловічої статі.

Однак, за словами Папи, треба чітко розрізняти, що йдеться про мирянські служіння, «суттєво відмінні від рукоположеного служіння», тобто священичого.

Нагадуючи словами святого Івана Павла ІІ, Франциск наголошує, що «Церква жодним чином не має повноважень уділяти священиче рукоположення жінкам».

Comments are closed.