Археологи, які працюють на території стародавньої фортеці Ірода Великого, стверджують, що знайшли місце страти Івана Хрестителя. Про це повідомляє Credo.

Група археологів, які працюють на території Махерону — укріпленого палацу Ірода Великого, що розташований на території сучасної Йорданії, вважає, що їм вдалося знайти двір, у якому Саломея виконувала свій сумнозвісний танок. Якщо вони не помиляються, то знайдене місце також є місцем виконання вироку Івана Хрестителя.

Керівник розкопок Дьозо Вереш припускає, що розкопаний внутрішній дворик Махерона імовірно є місцем, де танцювала Саломея. Археолог підкреслює, що дворик має нішу у формі апсиди (раніше його відкрили 1980 року). Вереш переконаний, що саме в цій ніші мав стояти трон Ірода, на підкріплення теорії, що Ірод сидів би на місці, яке символізує його авторитет, і споглядав на танок Саломеї. Відкриття Вереша викликало змішані реакції експертів. Деякі визнають, що це насправді імовірне місце славетної біблійної історії. Однак інші вважають, що ніша могла мати інше призначення, бо вона недостатньо велика для трону.

Смерть Хрестителя описана в Євангелії від св.Матея (14 розділ), а також у Євангелії від св.Марка (6 розділ). Обидві біблійні оповіді повідомляють, що цар Ірод Антипа взяв собі за жінку Іродіаду. Обоє раніше вже були в подружжі, а крім того, Іродіада була жінкою царевого брата. Іван Хреститель потрапив у немилість Ірода після того, як публічно розкритикував їхні заручини і засудив цей зв’язок як гріховний.

Ірод Антипа не бажав убивати Хрестителя. Він побоювався повстання тих, хто вважав Івана пророком. Тому він ув’язнив Предтечу, але незабаром ним зманіпулювали, використавши Саломею, доньку Іродіади від першого шлюбу. Як кажуть Євангелія, Саломея захопила царя своїм танцем, і він пообіцяв їй усе, про що лиш попросить. За наполяганням матері, Саломея попросила голову Івана Хрестителя. Її прохання було виконано, а відрубану голову пророка принесли на таці.

Comments are closed.