Уряд і Католицька Церква в Ірландії вибачилися за жорстоке ставлення до мешканок будинків матері й дитини — установ, які існували в країні у ХХ столітті для жінок, що народили поза шлюбом. Ініційоване владою розслідування показало, що новонароджені й матері перебували в жорстоких умовах, які, зокрема, призвели до смерті понад 9000 дітей, повідомляє Громадське.

Це виливає з урядового звіту про будинки матері й дитини в Ірландії, підготовка якого тривала понад п’ять років і який налічує майже 3000 сторінок.

«Від імені уряду, держави та її громадян прошу вибачення за глибинну несправедливість щодо цілих поколінь, яка спіткала ірландських матерів та їхніх дітей, що опинилися в будинках матері та дитини», — заявив прем’єр-міністр Ірландії Міхал Мартін.

А глава католиків Ірландії Еймон Мартін у своєму вибаченні сказав про «тривожну й болючу» правду і визнав, що Церква «була частиною культури, в якій людей часто відмежовували, судили й відхиляли».

На початку ХХ століття в Ірландії за підтримки влади й Церкви почали засновувати мережу будинків матері й дитини — для породіль, які народили дитину поза шлюбом і від яких відмовилися рідні та близькі.

Загалом протягом 1920-1998 років існували 18 таких будинків, де жили 56 тисяч жінок і 57 тисяч дітей. В урядовому звіті, проте, припускається, що ці дані можуть бути занижені: ймовірно, через будинки матері й дитини пройшли ще принаймні 25 тисяч матерів.

Один із таких будинків до 1961 року розташовувався в місті Туам. У 2014 році місцева дослідниця Кетрін Корлес знайшла там записи про поховання 796 дітей, які не були відображені в офіційній статистиці. Іншими словами, дітей поховали потай, а обставини їхньої смерті були нез’ясованими.

Це спонукало уряд розпочати у 2015 році офіційне розслідування того, що відбувалося в будинках матері та дитини по всій Ірландії.

Урядова комісія встановила, що мешканці таких будинків зазнавали жорстокого й нетолерантного ставлення. Матері та діти погано харчувалися, за ними погано доглядали, вони часто хворіли. Водночас доказів фізичного й сексуального насилля розслідування не виявило, хоча деякі жінки, які жили в будинках, про нього заявляли.

Також комісія вказала на аномально високу дитячу смертність у будинках матері й дитини. Протягом 1922-1998 років там померли понад 9000 немовлят, або 15% від усіх новонароджених.

На території згаданого будинку в Туамі провели розкопки — і знайшли підземне сховище зі «значною кількістю людських залишків», зокрема й дітей віком до 3 років. Релігійна община Bon Secours, яка утримувала будинок, вибачилася за неналежне поховання померлих.

Деякі опозиційні політики Ірландії та жінки й діти, що пройшли будинки, заявили, що влада зробила недостатньо, передає The Guardian. Вони, зокрема, вимагали відкриття кримінальних розслідувань проти представників Церкви й держави, причетних до організації будинків матері й дитини, та конфіскації церковного майна.

Comments are closed.