Синод Вселенського Патріархату обрав митрополита Галльського Еммануїла старцем-митрополитом Халкідонським. Про це повідомив на своїй сторінці в Facebooк архієпископ ПЦУ Євстратій (Зоря).

Офіційно повідомляється, що Святий і Священний Синод Константинопольського Патріархату на засіданні 16 лютого 2021 р. ухвалив рішення звільнити з Митрополії Халкідона преосвященного Афанасія (1936 року народження) «за ряд протиправних дій, а також непослух і неповагу до особи Всесвятійшого Предстоятеля».

На вакантну кафедру Синод обрав преосвященного Еммануїла (Адамакіса), дотепер митрополита Галльського (Франція), який став новим старцем-митрополитом Халкідонським.

Старша митрополія Халкідонська територіально обіймає азійську частину сучасного Стамбулу – історичний Халкідон, відомий як місце проведення IV Вселенського собору. Вона іменується «старшою (Γεροντική) митрополією», що вирізняє її від рядових митрополій – звичайних єпархій Патріархату.

У сучасній грецькій традиції кожна єпархія носить титул митрополії, а керуючий архієрей – титул митрополита. Відтак для відзначення особливих заслуг архієрея або особливого місця митрополії використовується титул «старець-митрополит» та «старша митрополія».

За традицією старці-митрополити Халкідону посідають перше після Патріарха місце честі під час соборних богослужінь. Перед обранням на Патріарший престол кафедру Халкідону деякий час посідав нинішній патріарх Варфоломій. До нього Халкідонську митрополію в 1966-89 рр. очолював Мелітон (Хадзіс) – видатний ієрарх Вселенського Патріархату, голова ряду Всеправославних нарад з підготовки Святого і Великого Собору.

Старець-митрополит Халкідонський Еммануїл відомий в Україні завдяки неодноразовим візитам у якості особистого представника Вселенського Патріарха. Під його головуванням як спеціального Патріаршого екзарха 15 грудня 2018 р. у Святій Софії Київській відбувся Об’єднавчий Собор.

Comments are closed.