Менш ніж за три місяці після утворення робочої групи, що займалася обговоренням співпраці з президентом Джо Байденом, єпископи США оголосили про її розформування. Вони так і не дійшли згоди, чи можна причащати Байдена. Про це повідомляє Credo.

Це викликало публічний розрив між американськими ієрархами в питанні підходу до політики «другого президента-католика». За словами двох єпископів, які брали участь у роботі групи, її діяльність наразі припинено, а її пропозицію стосовно підготовки документу з питання вділення Причастя Байдену розгляне Комітет єпископів США з питань доктрини.

Група, про створення якої було оголошено 17 листопада 2020 року, фактично зустрічалася лише двічі. До її складу не входили єпископи Вашингтона та єпископи, що представляли рідний штат Байдена Делавер. Під час засідань робоча група розглянула два питання. Першим результатом її роботи була заява архієпископа Хосе Ґомеса з нагоди інавгурації нового президента, у якій він перелічив сфери, де політична позиція Байдена не відповідає католицькій доктрині, — зокрема в питаннях абортів та підтримки ЛГБТ.

Група також запропонувала підготувати документ, у якому викладається церковне вчення про Євхаристію, «включно з тим фактом, що наші стосунки з Христом — це не суто наша приватна справа». Цю пропозицію тепер розгляне доктринальний комітет, який наразі очолює єпископ Кевін Родс із Форт-Вейн-Саут-Бенда, штат Індіана.

Протягом останніх місяців кілька католицьких єпископів виступали з пропозицією відмовити Байдену у Причасті через його підтримку абортів. Архієпископ Джозеф Науманн, голова Комітету єпископів США з питань захисту життя та один із членів розформованої робочої групи, у проповіді з нагоди Національного дня молитов за життя сказав: «На жаль, президент Байден — це яскравий приклад релігійної та етичної суперечливості. Стверджуючи, ніби він вірить у те, що людське життя починається з моменту зачаття і він особисто проти абортів, Байден у той самий час робить усе можливе для підтримки та інституалізації абортної індустрії не лише у США, а й по всьому світу».

З моменту інавгурації Джо Байден регулярно відвідував богослужіння та приймав Причастя.

Comments are closed.