У Сполучених Штатах відбувається чимало судових процесів проти духовних осіб за домагання до неповнолітніх. Однак зростає також і кількість процесів проти очорнення доброго імені священників, звинувачених безпідставно. Про це повідомляє Credo.

Американські дієцезії ще кілька років тому взялися за проблему сексуальних злочинів, скоєних духовними особами щодо неповнолітніх. З’явилися тренінгові онлайн-програми, які кожен священник відтепер повинен проходити щодва роки. Також знижено ліміт часу, з якого можна подавати в таких справах позови до церковних інституцій.

Наприклад, в усіх п’яти дієцезіях митрополії Нью-Джерсі від 1 грудня 2019 р., коли знизили цю межу, з’явилося 240 нових звинувачень, і архідієцезія вже заплатила 35 млн доларів відшкодування 311 жертвам таких злочинів.

На жаль, нову «політику прозорості» використовують також і різні дурисвіти. Вони «згадують» злочини через років 40 після їх скоєння, коли свідки подій уже померли. Однак цих шахраїв викривають.

Конференція католицьких єпископів США вже надала останні дані в цій справі. Виявляється, що від 1 липня 2018р. до 30 червня 2019р. «невідповідними критеріям достовірності» визнано 1787 позовів у справі сексуальних домагань духовних осіб до неповнолітніх. Один відсоток становили повністю фальшиві заяви, 37% — повністю безпідставні звинувачення, 16% — «незадокументовані» (тобто прокурор ніяким способом не міг довести, що згаданий злочин узагалі стався). В інших 46% випадків розгляд іще триває.

Стаття у цьому виданні описує також трагедії безпідставно звинувачених священнників. Одним із кількох наведених прикладів є о.Рой Герберґер  із дієцезії Баффало, штат Нью-Йорк. Минулого року він вирішив подати до суду на 42-річного нині чоловіка, який його звинуватив у сексуальних домаганнях у дитинстві. Після 6-місячного церковного процесу священника виправдали.

З’ясувалося, що коли він зустрічався з батьком псевдожертви, щоб допомогти тому вийти з залежності алкоголізму, він ніколи не мав нагоди залишитися сам-на-сам із фальшивим постраждальцем. Про свої пережиття в той час, коли його звинувачували в домаганнях, о.Рей сказав із болем: «Я почувався відкинутим, стурбованим і обманутим. Мені було тяжко вийти з кімнати, в якій я мешкаю, бо я був переконаний, що всі люди в околиці вказували б на мене і коментували: ось один із ТИХ!» Вигравши процес, в інтерв’ю для місцевої газети «The Buffalo News» о.Гербеґер заявив: «Я повинен був зайняти правильну позицію, щоб оберігати людей від таких фальшивих звинувачень».

Comments are closed.