Вселенський Патріарх Варфоломій розкритикував Православну Церкву Чеських земель і Словаччини (ПЦЧЗС) через те, що вона вирішила святкувати «70-річчя автокефалії», яке в 1951 році надала їй Москва.

Про це йдеться у листі Патріарха Варфоломія до архієпископа Празького Михаїла, повідомляє Духовний фронт України з посиланням на Credo.Press.

“З жалем ми дізналися, що Ваша Святість у своєму посланні до нового 2021 року послалися на 70-й ювілей надання помісній Церкві фальшивого автокефального статусу від Святої Російської Церкви (1951)”, – йдеться у листі Вселенського Патріарха.

В листі він підкреслює, що Російська Православна Церква ніколи не мала права надавати автокефалію іншим церквам, в тому числі і ПЦЧЗС.

“Ми говоримо “фальшиву” (автокефалію – ред.), оскільки ця Церква-сестра (РПЦ – ред.) ніколи не мала і не має канонічних прав (надавати автокефалію – ред.), адже і вона сама від Вселенського Патріархату як єдиного подавця автокефалій отримала власну (автокефалію – ред.) в XVI столітті, як і всі пізніші нові автокефальні Церкви. Якщо автокефалія вашої Церкви була канонічною і дійсною, чому ж ваш Блаженніший Архієпископ Дорофей відчував необхідність в кінці минулого століття випросити канонічну автокефалію від Матері – нашої Константинопольської Церкви – для ієрархії, духовенства та народу Церкви Чехії і Словаччини?”, – запитує Патріарх Варфоломій.

Він нагадав, що ще двадцять років тому ПЦЧЗС не бажала святкувати п’ятдесятиліття “своєї незаконної автокефалії”. Патріарх підкреслив, що у випадку святкування сімдесятих роковини “фальшивої автокефалії”, хто завгодно зможе вважати ПЦЧЗС невпорядкованою і антиканонічною, такою що перебуває в підпорядкуванні Російської Православної Церкви.

“Вивчіть нарешті історію і канонічне право нашої Святої Православної Церкви і не провокуйте!”, – підсумував Патріарх Варфоломій.

Під “московською автокефалією” мається на увазі Акт від 23.11.1951 р, яким РПЦ дарувала автокефалію “своєму екзархату”: “Російська Православна Церква, в особі Патріарха Московського і всієї Русі АЛЕКСІЯ і всього освяченого Архієрейського Собору, до уваги до клопотання церковного Собору Православної Церкви в Чехословаччині, дарує цій Церкві, що була досі Екзархатом Московської Патріархії, – автокефалію»”. Однак до цього Москва незаконно поглинула автокефальну Церкву Чеських земель і Словаччини, яка, згідно з дарованим у 1923 р. Томосом Вселенського Патріархату, іменувалася “Православною Архієпископією Чехословаччини”.

Цей лист – вже другий на цю тему, написаний Вселенським Патріархом. Перший, відправлений у 2012 р., був більш жорстким: “Справжнім нашим патріаршим листом ми за одноголосним рішенням нашого Священного Синоду ще раз заявляємо протест з приводу антиканонічних дій Вашої Найсвятішої Церкви і рішуче повідомляємо, що в разі повторення аналогічних заходів з відзначення автокефалії, яка вважається такою, що не була і з самого початку вважалась недійсною, нав’язаною тоді діянням Московського Патріархату Церкві Чеських Земель і Словаччини, Вселенський Патріархат з жалем змушений буде скасувати надану Вашій Церкві чотирнадцять років тому канонічну автокефалію, повернути Церкву Чеських Земель і Словаччини колишній до цього канонічного діяння статус автономної Церкви, викреслити її з Священних диптихів Православних автокефальних Церков, де вона займає чотирнадцяте місце, і повідомити про це діяння всі сестринські Православні Церкви”.

Нікчемною “московську автокефалію” вважала і Сербська Православна Церква. В її Статуті редакції 1957 р згадується “Чесько-Моравська єпархія”. Для повноти картини слід зазначити, що і автокефалію, даровану ПЦЧЗС Константинополем в 1923 р., СПЦ теж не визнавала, вважаючи себе Матір’ю-Церквою для Чехії і Моравії.

Ставлення попереднього предстоятеля ПЦЧЗС, митрополита Христофора до “московської автокефалії” викладено в його листі Вселенського Патріарха в 2012 р.: “Під впливом усіх вищезазначених дипломатичних, політичних і культурних обставин ми не могли перешкодити представнику Московського Патріархату виголошувати промову і з нагоди річниці дарування “автокефалії” Російською Православною Церквою. Також не можна було не подякувати найбільшій слов’янській православній церкві за підтримку православної місії в наших країнах в період австро-угорського панування і в перші десятиліття новоствореної Чехословаччини. Однак тут ні в якому разі не йшлося про святкування дарування Російською Православною Церквою “автокефалії” Православної Церкви Чеських Земель і Словаччини, оскільки наша Церква стала насправді автокефальною в сьогоднішньому канонічному вигляді і була визнана такою усіма Православними Патріархатами та іншими автокефальними Церквами лише завдяки Патріаршому і Синодальному Томосу, підписаним Вашою Всесвятістю у 1998 році”.

Comments are closed.