Новообраний Патріарх Сербської Православної Церкви Порфирій починає демонструвати свої погляди, яких він дотримуватиметься впродовж правління, зокрема в українському питанні. Про це йдеться в матеріалі на сайті Оrthodox Times.

Зокрема, автор статті зазначає, що на офіційному сайті Сербського Патріархату було висловлено подяку тим, хто надіслав свої побажання новому Патріарху, однак в переліку немає предстоятеля ПЦУ Епіфанія.

“В оголошенні згадуються Вселенський Патріарх Варфоломій, Патріарх Московський Кирило, а також імена майже всіх предстоятелів, які привітали Порфирія. Окрім предстоятелів, подяку висловлюють кілька митрополитів, які надіслали свої побажання новому Патріарху, такі як митрополит Волоколамський РПЦ Іларіон та архієпископ Канади Сотіріос, а також інші митрополити різних Церков, представники інших конфесій, політики та дипломати.

Ім’я митрополита Київського та всієї України Епіфанія, який одним із перших привітав нового патріарха Сербського, у цьому тривалому оголошенні не згадувалось, тоді як ім’я митрополита Онуфрія було включено”, – йдеться в матеріалі.

На думку автора, висновки можуть бути передчасними, але цей крок “чітко позначає наміри нового глави Сербської Церкви”.

Порфирій – учень і послідовник, духовний син єпископа Бацького Іринея, має образ єпископа-пацифіста.

У своїх перших заявах після інтронізації Патріарх Порфирій наголосив, що “місія Церкви полягає в побудові миру” і що його програма “не буде містити елементів сучасного відчуження та часткової участі в політиці”.

Однак очікування багатьох щодо дотримання Патріархом Порфирієм більш нейтральної позиції щодо українського питання можуть не справдитися, якщо новому Патріарху не вдасться уникнути впливу єпископа Бацького та російських впливів, зокрема з українського питання.

Автор статті вказує на заяви митрополита Волоколамського Іларіона, який в одному з інтерв’ю побажав, щоби “відносини між двома церквами (російською та сербською) залишалися братерськими та продуктивними”.

Comments are closed.