Колишній протоієрей РПЦ Олександр Усатов опублікував статтю, в якій заявив, що митрополит Ростовський і Новочеркаський Меркурій нібито постійно принижував його і навіть погрожував. Про це він повідомив в листі опублікованому в “Сноб“, повідомляє kasparov.ru.

“Я не міг більше залишатися в церковній системі не тільки тому, що став атеїстом. Я – гей і ніколи не відчував себе в безпеці в РПЦ, а в останні роки став об’єктом цькування з боку митрополита і його оточення, які знали про мою орієнтацію”, – написав у своїй статті колишній протоієрей.

Меркурій, за словами Усатова, знав про його нетрадиційну орієнтацію як його духовний батько, якому він сам розповів про це по наївності на початку своєї духовної кар’єри.

“Геї в РПЦ перебувають в подвійній ситуації. З одного боку, всі знають про існування гей-лобі і можливості зробити легку кар’єру, пройшовши через архієрейське ліжко. З іншого боку – найбільш активні прихожани церкви – затяті гомофоби, і спираючись саме на них, РПЦ будує з себе оплот традиційної сексуальної моралі. Виходить, що система дозволяє практикувати гомосексуальні зв’язки, тільки якщо ти не виносиш їх за межі “системи”. Серед єпископату, духовенства і семінаристів РПЦ популярно такий вислів: “можна все, головне – не спалитися!” – пише Усатов.

Колишній священник заявив, що був змушений покинути Росію через ситуацію, що склалася, і тільки за межами країни він зважився на камінг-аут.

Звинувачення Усатова прокоментували в самій єпархії. За словами прес-секретаря митрополита Ігоря Петровського, якби в єпархії знали про “таємниці” священника, “він давно позбувся б сану”.

“…причина відходу була в процесах, які відбувалися не в його голові, а набагато нижче. Очевидно, що “легка кар’єра геям” в єпархії не світить. Зараз багато стало ясно. Відкрилися обставини таємних пригод Усатова, історії домагань, ексцеси харрасмента”, – заявили в єпархії виданню “Підйом”.

Додамо, що Олександр Усатов до 25 березня 2020 року служив в соборі Різдва Пресвятої Богородиці Ростова-на-Дону, очолював освітній центр і викладав богослов’я в Донський духовної семінарії. У квітні минулого року священник опублікував маніфест, де розповідав про розчарування в РПЦ і втрату віри. Після публікації, за словами Усатова, йому почали погрожувати. Колишній священник через місяць зв’язався з гей-активістами з Нідерландів і покинув Росію.

Comments are closed.