Британський реставратор і мистецтвознавець Рональд Мур оголосив, що виявив роботу Тіціана, яка вважалася втраченою, в одній з провінційних парафіяльних церков Англії, де вона провисіла понад століття ніким не впізнана. Про це повідомляє Український дощ з посиланням на The Telegraph. 

За словами історика мистецтв, картина епохи Ренесансу попалася йому на очі зовсім випадково в храмі Святого Михайла і всіх ангелів в місті Ледбері. Туди він прибув відновлювати «Таємну вечерю» – репліку XIX століття з фрески Леонардо да Вінчі.

Реставратор знайшов в дальньому кутку церкви полотно на ту ж тему, але явно написане набагато раніше.

Знявши з картини декілька шарів вицвілого лаку, він знайшов «автограф» Тіціана – автопортрет художника в образі одного з апостолів.

Мистецтвознавець припустив, що особу Тіціана міг додати на полотно його син і учень Гораціо Вечеллі. Освітивши полотно ультрафіолетовими променями, реставратор побачив також і підпис художника: TITIANVS.

За інформацією мистецтвознавця, «Таємна вечеря» з Ледбері була закінчена в 1580 році. На той час Тіціан і Гораціо Вечеллі вже чотири роки як померли, так що завершували роботу вже інші послідовники італійського живописця.

Рональду Муру також вдалося виявити лист попереднього власника картини, чиї спадкоємці в 1909 році передали її до парафіяльної церкви.

Той стверджував, що придбав її біля монастиря у Венеції.

Comments are closed.