Відомого богослова й блогера, протодиякона РПЦ Андрія Кураєва, який гостро критикував церковні порядки та Патріарха Кирила, таки позбавлять сану, повідомляє Credo.Press.

“Суд” не знайшов причин “для зміни вироку”, – написав у своєму блозі 4 березня протодиякон Андрій Кураєв, чию справу в цей день розглядав у другій інстанції Московський єпархіальний церковний суд РПЦ.

Як повідомлялося раніше, за розпорядженням Патріарха Кирила (Гундяєва) суд погодився розглянути скаргу о. Андрія на рішення цього ж суду від 29 грудня минулого року про позбавлення його священного сану.

Рішення суду від 29 грудня не було затверджене Патріархом, який ще в квітні 2020 року сам ініціював цю справу. Протодиякон Андрій Кураєв з різних причин не з’являвся на три засідання суду в грудні, після чого рішення було винесено заочно. На початку січня у встановлений правилами РПЦ термін о. Андрій подав скаргу на рішення суду.

На відміну від минулого засідання, о. Андрію дозволили користуватися на засіданні 4 березня ноутбуком і телефоном, але заборонили вести аудіо- та відеозапис. Також в суді РПЦ не може брати участь захисник.

Як розповів сам протодиякон, суд з посиланням на 25-е Апостольське правило, зокрема, запитав його про те, хто з єпископів благословив йому “критикувати Церквц”. У відповідь протодиякон відповів посиланням на традиційне тлумачення цього правила, яке стосується тільки розпорядження церковним майном.

Ще одне питання, поставлене протодиякону, звучало так: “Чому ви вважаєте, що у вас є право критикувати Церкву? Ви цитували пророків, які викривали блуд Ізраїлю, але їм так велів Господь, а хто благословив вас?” На це о. Андрій відповів: “Нема у мене такого права. Я це переживаю не як право, а як обов’язок. Я з радістю б промовчав. Але совість велить інакше. Може Бог діяти саме через совість?”.

Протодиякон передав суду скаргу потерпілого від сексуальних домагань Гомельського єпископа РПЦ у відповідь на питання про те, чому він не передавав в патріархію докази своїх звинувачень проти архієреїв, що становлять так зване “голубе лобі” в РПЦ.

Comments are closed.