В Єрусалимі християни, які святкуватимуть Великдень 4 квітня, цього року відзначили Страсну п’ятницю на тлі стихаючої коронавірусної кризи в Ізраїлі. Релігійні місця, у тому числі храм Гробу Господнього, відкриті для обмеженої кількості вірян, але поки без масових паломництв, що зазвичай спостерігаються у Страсний тиждень.

Про це повідомляє Times of Israel.

Торік Єрусалим був під суворим карантином, священні обряди виконували невеликі групи священиків, часто за закритими дверима. Це був разючий відхід від минулих років, коли десятки тисяч паломників приїжджали на святі місця.

Цього року монахи-францисканці в коричневих шатах провели сотні вірян Хресним Шляхом (Via Dolorosa), відтворюючи останні кроки Ісуса і читаючи молитви під час Стоянь.

Храм Гробу Господнього, побудований на місці, де Ісус був розп’ятий, помер і воскрес із мертвих, відкритий для відвідувачів з масками та соціальним дистанціюванням.

“Все відкрито, але обережно і поступово, – каже Ваді Абунасар, радник церковних провідників. У звичайні роки ми закликаємо людей виходити. Минулого року ми сказали людям залишатися вдома … Цього року ми якось мовчимо”.

Ізраїль розпочав одну з найуспішніших у світі кампаній вакцинації, що тепер дозволяє країні відкрити ресторани, готелі та релігійні місця. Але авіаперевезення все ще обмежені карантином, що не дає іноземним паломникам відвідати Єрусалим під час Страсного тижня.

За матеріалами: Духовний фронт України

Comments are closed.