Міжнародний колектив дослідників дійшов висновку, що описи житія і «чудес» святих в минулому можуть нести правдиву інформацію про про зміни навколишнього середовища, що відбувалися у VI столітті нашої ери.

Робота опублікована в журналі Climatic Change, повідомляє Укрінформ.

Вчені з Пізанського (Італія), Варшавського (Польща), Корнеллського (США), Мельбурнського (Австралія) університетів, Інституту історії Макса Планка (Німеччина) та інших вишів провели дослідження сталагміта з печери Ренелла у Північній Тоскані, а також вивчили тексти житія італійських святих часів першого тисячоліття нашої ери.

У підсумку вони дійшли висновку, що в таких джерелах досить правдиво описані зміни клімату Римської імперії тих часів. Дослідивши сталагміт, фахівці дізналися, що у VI столітті в північній і центральній частинах Італії йшло дуже багато дощів. Ймовірно, причиною тому була фаза так званого Північноатлантичного коливання – періоду зниженого атмосферного тиску, в результаті якого над частиною Римської імперії переважало вологе повітря з Північної Атлантики.

Далі автори перейшли до вивчення античних і середньовічних текстів житія італійських святих, а потім порівняли ці твори з періодом оповідань VI століття. З’ясувалося, що ці тексти, особливо так звані «Діалоги про чудеса італійських отців», авторство яких приписують Папі Григорію Великому, містять безліч описів того, як святі зупиняють сильні дощі, шторми та повені, цитує статтю Naked Science.

При цьому подібні розповіді майже відсутні як до вищезгаданого періоду, так і після нього. Відтак вчені вважають, що раптова поява подібних творів – свідоцтво виняткового інтересу античних авторів до змін клімату, чому, судячи з усього, була об’єктивна причина. Тому, на думку вчених, має сенс сприймати такі тексти як, принаймні, непряме джерело відомостей про події минулого.

Comments are closed.