Речник Московського Патріархату митрополит Іларіон висловив співчуття у зв’язку зі смертю чоловіка британської королеви принца Філіпа і розповів про його зв’язки з православ’ям. Про це повідомляє Credo.Press.

Митрополит Іларіон нагадав, що герцог Единбурзький Філіп, син грецького і данського принца Андрія, «був хрещений в православній вірі». Після вимушеного від’їзду його батьків з Греції він опинився в Великобританії, де взяв британське прізвище Маунтбаттен і перейшов в англіканство. «Однак на все життя зберіг любов до православ’я», – зазначив митрополит Іларіон.

Він процитував слова, які сказав йому принц Філіп на зустрічі в Букінгемському палаці 25 травня 2011 року: «Я став англіканином, але залишився православним». «Загалом ми розмовляли близько години. Він жваво цікавився відродженням Церкви в Росії, розпитував про життя православних монастирів, парафій, духовних навчальних закладів. З великою теплотою він згадував свої відвідування святої гори Афон. Розповідав мені про свої православні коріння і про родинні зв’язки з російським царським домом», – згадує Іларіон.

На згадку про зустріч він подарував принцові Філіпу ікону преподобномучениці Великої княгині Єлисавети Федорівни (Романової, уродженої принцеси Гессен-Дармштадтской), чиїм внучатим племінником він був.

Comments are closed.