За оцінкою Поліції безпеки Естонії (КаПо), карантинні обмеження в умовах пандемії коронавірусу загалом не знизили активність російської діяльності зі здійснення впливу на естонському напрямку, вони лише видозмінили її. Зокрема, РФ активізувала діяльність РПЦ для здійснення свого впливу.

Президент Росії Володимир Путін і Патріарх РПЦ Кирило під час покладання квітів до пам’ятника на Червоній площі біля Кремля у День національної єдності в Москві 4 листопада 2018 року

Про це повідомляється у щорічній доповіді КаПо (Kaitsepolitsei), зазначає Укрінформ.

«Пандемія не зменшила діяльність зі здійснення впливу і розвідувальну діяльність Кремля проти Естонії. Стикнувшись із закритими кордонами та обмеженням публічних зібрань, місцеві провідники спрямованої на розкол кремлівської політики перебралися в інтернет-канали», – робить висновок гендиректор КаПо Арнольд Сінісалу.

У документі також ідеться, що, використовуючи свої можливості в інформаційному просторі Естонії, російська сторона спробувала перетворити тематику вірусу «в питання віри».

Оскільки коронавірусні інформвкиди не принесли результату, кремлівська діяльність зі здійснення впливу зосередилася на традиційних темах, поставлених у контекст пандемії: критиці НАТО (видатки на оборону порівняно з видатками на охорону здоров’я), а також нібито відсутність прав у російськомовного населення і його слабка поінформованість під час обмежень на пересування. Замість кризи охорони здоров’я турбувалися про проведення заходів на 9 травня. Також відбуваються спроби активізувати діяльність Православної Церкви Московського Патріархату в сусідніх державах для здійснення впливу, а також використовувати для цього місцевих активістів і російське посольство.

Поліція безпеки Естонії щорічно у квітні, згідно з законодавством країни, надає доповідь за минулий рік, в якій розповідає про основні загрози національній безпеці і роботу з її забезпечення.

Comments are closed.