Представники силових органів почали в ніч на 14 квітня спецоперацію в Середньоуральському жіночому монастирі, в якому проживають прихильники о. Сєргія (Романова). Про це повідомляє Credo.Press.

Фото: Донат Сорокин / ТАСС

Як заявили в правоохоронних органах, штурм пов’язаний з рішенням суду про заборону перебування і проживання громадян на території Середньоуральського жіночого монастиря в зв’язку з виявленими порушеннями “вимог містобудівного законодавства, санітарно-епідеміологічного законодавства, пожежної безпеки, що створюють реальну загрозу життю і здоров’ю громадян, які перебувають на території комплексу”. Раніше люди проживали на території цього монастиря майже 20 років і ніяких порушень законодавства при цьому не виявлялося.

Рішення було направлено судовим приставам, після чого вони разом зі співробітниками МНС, ОМОНу, Росгвардії і медиками “швидкої допомоги” виїхали в монастир.

Прихильники о. Сєргія повідомили в своєму телеграм-каналі, що силовики “болгарками одночасно розкрили двері в абсолютно всі будівлі монастиря, в тому числі храми”. По гучномовцю вони оголошують про термінову необхідність покинути територію, але куди збираються вивозити людей, їм не повідомляють.

“Всі насельники жіночого монастиря примусово покинули територію обителі. Ніхто з черниць не відрікся від схиігумена Сєргія Романова і не поїхав на пропоновану єпархією базу відпочинку”, – повідомляє вранці 14 квітня телеграм-канал “Захист о. Сєргія”.

Як з’ясував кореспондент Credo.Press, “рішення суду”, на яке посилалися силовики при виселенні кліриків і монахинь, Верхньопишмінським міським судом не приймалося. Як повідомляє сайт суду, позов прокурора щодо примусового виселення з монастиря, буде розглянуто лише 11 травня о 14:30.

При здійсненні силової спецоперації в ніч на 14 квітня будь-які судові акти силовиками представникам монастиря не висувалося.

Адвокати монастиря розцінюють подібні дії як “заключну фазу рейдерського захоплення” Середньоуральського жіночого монастиря Єкатеринбурзької єпархії РПЦ.

На цей час монастир закритий, на його територію нікого не пропускають. Люди вже покинули обитель. Для них приготували номери на базі відпочинку “Острів скарбів” в Єкатеринбурзі, але насельники монастиря відмовилися їхати туди і розселилися самостійно.

Як повідомив Інтерфакс, усе поголів’я сільськогосподарських тварин зі стаєнь монастиря віддали на тимчасове утримання в одне з місцевих агрогосподарств.

“У підсобному господарстві монастиря були корови, кози і коні, їх вивезли з монастиря – забрало до себе на тимчасовий постій сільгосппідприємство. Будуть доглядати, поки в монастирі нікого немає”, – сказав співрозмовник агентства.

Нагадаємо, колишній духівник обителі Сєргій Романов, позбавлений сану влітку 2020 року за порушення священницької присяги, чернечих обітниць, ряду апостольських правил і церковних канонів, був відлучений від Церкви 10 вересня. Він відмовлявся залишати Среднеуральский монастир, однак був затриманий в кінці грудня 2020 року.

29 грудня 2020 року Басманний суд Москви санкціонував арешт екс-схиігумена Сєргія. Йому пред’явлено обвинувачення за ч.3 ст.110.1 (схиляння до самогубства), ч.3 ст.148 (порушення права на свободу совісті та віросповідання) і ст.330 КК РФ (самоправство).

 

 

Comments are closed.