Конференцію католицьких єпископів Білорусії очолив Олег Буткевич, який обіймав посаду Вітебського єпископа. Рішення про призначення було прийнято на пленарному засіданні конференції, приуроченій до 30-річчя відновлення структур Католицької Церкви в республіці, повідомляє Інтерфакс.

“Головним пунктом порядку денного засідання стало обрання нового голови, посада якого звільнилася після виходу на пенсію архієпископа Тадеуша Кондрусевича. В результаті голосування новим головою Конференції католицьких єпископів був обраний єпископ Вітебський Олег Буткевич”, – йдеться в повідомленні офіційного порталу Римо-Католицької Церкви в Білорусії Catholic .by.

Заступником Буткевича в обраний єпископ Гродненський Олександр Кашкевіч, генеральним секретарем організації став єпископ-помічник Гродненської єпархії Йосип Станєвскі.

Олегу Буткевичу 49 років. З листопада 2013 року він обіймає посаду єпископа Вітебського, а з 2015-го був віце-головою Конференції католицьких єпископів Білорусії. Буткевич як керівник Вітебської єпархії одним з перших священнослужителів в країні виступив з пропозицією в зв’язку з пандемією коронавірусу звільнити від святкових і недільних богослужінь тих, хто боїться заразитися COVID-19, а також мають симптоми ГРВІ. Також він виступав у ЗМІ із заявами про важливість громадянської позиції священиків і захисту своїх прихожан, однак закликав “не перетворювати костел в політичну партію”.

Як повідомляла РП, у січні 2022 року Папа Римський Франциск прийняв відставку очільника Білоруської Католицької Церкви Тадеуша Кондрусевича. Зазначається, що відставка відбулася через досягнення Кондрусевичем «граничного віку» — 3 січня йому виповнилося 75 років.

Після початку протестів у Білорусі Кондрусевич опинився у вигнанні через підтримку протестувальників. Білоруська влада фактично заборонила йому в’їзд до країни і анулювала паспорт. Чотири місяці Кондрусевич не міг повернутися до Білорусі і протягом цього часу написав заяву про відставку через похилий вік.

Comments are closed.