Група православних активістів з Нижнього Новгорода РФ звернулася до Патріарха РПЦ і місцевої влади зі скаргою на розміщення вертолітного майданчика в історичному центрі міста. На їхню думку, майданчик біля стін Печерського Вознесенського монастиря, що обслуговує єдиного клієнта – керуючого Нижегородською єпархією РПЦ митрополита Георгія (Данилова), – завдає шкоди пам’ятці XVI століття і природним ландшафтам навколо неї, повідомляє Credo.Press.

На вертодромі базується легкий чотиримісний Rоbinsоn R44 американського виробництва. Залежно від моделі, комплектації, року випуску і зносу його ціна на російському ринку коливається від 400 тис. до 1 млн 200 тис. доларів США. Базований поруч з архієрейською резиденцією вертоліт зберігається в спеціально побудованому ангарі, поруч з яким споруджені будинок для персоналу і склад паливно-мастильних матеріалів. Все це на території, визнаної «об’єктом релігійного призначення»…

Від резиденції митрополита Георгія до вертодрому прокладена спеціальна доріжка довжиною 100 м. Навіть на невеликі відстані – в приміські монастирі та парафії або на дачу, як розповіли «Новій газеті» послушники Оранського монастиря під Нижнім Новгородом, – митрополит нібито воліє літати повітрям, «не створюючи перешкод автомобільному руху». Втім, перешкоди бувають. Найгучніша історія такого роду сталася в 2016 році, коли коптер несподівано сів на автотрасу біля Оранського монастиря. Тоді оштрафували пілота і водія машини, що перегородила трасу заради посадки. Подібних «понтів» не дозволяє собі навіть губернатор області!

6 березня прихожанка Нижегородської єпархії Христина Гринц направила Патріарху фактично ультиматум, який став публічним, вимагаючи, щоб він вплинув на Георгія і не доводив справу до гучного судового процесу. У Нижньому кажуть, що прихожанку підтримують деякі місцеві чиновники, втомлені від митрополичих «понтів».

Місцевий бюджет в катастрофічному стані, а вимоги єпархії тільки ростуть: під приводом святкування 800-річчя Нижнього Новгорода вона вимагає побудувати ще два храми в Кремлі, де вже є собор, мало відвідуваний прихожанами.

З посиланням на статут єпархії Гринц стверджує, що вона може витрачати бюджетні та спонсорські гроші лише на релігійні цілі. Будівництво вертолітних майданчиків і польоти на гелікоптері – явно не релігійні дії.

Нижегородська транспортна прокуратура провела на початку квітня перевірку вертолітного майданчика біля стін Печерського Вознесенського монастиря. Перевірка встановила, що в жовтні минулого року ділянку під майданчиком з усією побудованою на ньому інфраструктурою був переданий в безоплатне користування Нижегородської єпархії «з метою будівництва семінарії».

Прокуратура кваліфікувала ці факти як порушення законодавства і винесла офіційне застереження керівникові Вознесенського Печерського монастиря.

Comments are closed.