“Все, у що ми віримо, все, що ми любимо, і все, на що ми сподіваємось як православні християни, пов’язане з Пасхою”. Про це йдеться у Великодньому посланні Вселенського Патріарха Варфоломія, яке публікує Оrthodox Тimes.

Патріарх передає “всім братам і улюбленим дітям Церкви-матері” святкове привітання.

“Завершивши корисний для душі Великий піст і вшанувавши Страсті і Хрест Господній, ми стаємо учасниками Його славного Воскресіння, осяяні святом і виголошуючи з невимовною радістю спасительне оголошення: “Христос Воскрес!”.

Все, у що ми віримо, все, що ми любимо, і все, на що ми сподіваємось як православні християни, пов’язане з Паскою, з якої все отримує свою яскравість, завдяки якій все пояснюється і в якій все набуває свого справжнього значення. Воскресіння Христове – це відповідь Божественної любові на страждання та очікування людини, але також і на “тугу” творіння, що страждає разом з нами”, – йдеться в посланні.

Патріарх зазначає, що у Воскресінні життя у Христі розкривається як звільнення та свобода. Бо “Христос звільнив нас … для свободи”.

“Головною характеристикою даної Богом свободи віруючого є невпинний пульс воскресіння, пильність цієї свободи та динамізм. Його характер як дару благодаті не тільки не обмежує, але насправді виявляє нашу власну згоду на цей дар і зміцнює нашу подорож і наше поводження до цієї нової свободи, яка також містить відновлення наших відчужених стосунків із творінням”, – йдеться в тексті.

Варфоломій нагадує, що смерть – це не кінець нашого існування. “Нехай ніхто не боїться смерті, бо смерть Спасителя звільнила нас”.

“Свята Пасха – це не просто релігійне свято, хоча і найбільше свято для нас, православних. Кожна Божественна Літургія, кожна молитва і благання вірних, кожне свято і вшанування пам’яті святих і мучеників, шана священних ікон, “рясна радість” християн (2 Кор. 8.2), кожен акт жертовної любові та братерства, витривалість смутку, надія, яка ніколи не розчаровує людей Божих, – це свято свободи. Всі вони випромінюють пасхальне світло і поширюють аромат Воскресіння.

У цьому дусі, тоді, коли ми прославляємо Спасителя світу, котрий смертю смерть подолав, ми передаємо всім вам – нашим найшанованішим братам по всьому Господньому Володінню і нашим улюбленим дітям Церкви-матері – святкове привітання, одним голосом і одним серцем ми радісно благословляємо з вами Христа на віки”, – йдеться в посланні Варфоломія.

Comments are closed.